Закарпатське "ноу-хау": сесії Солотвинської ОТГ на Закарпатті проводять у Viber

Уже два роки депутати "дистанційно" приймають участь у сесіях та голосують на рішення.
Важливо
Закарпатське "ноу-хау": сесії Солотвинської ОТГ на Закарпатті проводять у Viber
Василь Йовдій, голова Солотвинської ОТГ
13 Березня 2024, 12:41
читать на русском

Сільські депутати однієї із найбагатших ОТГ не тільки в Закарпатті, а в Україні від початку війни під головуванням Василя Йовдія прийняли рішення - проводити сесійні засідання і "голосувати" за всі питання в месенджері Viber.

Про це у своєму телеграм-каналі пише екснардеп Ігор Мосійчук.

А все тому, що у перші дні війни три депутати громади від ОПЖЗ  та Батьківщини виїхали у Румунію без будь-яких дозволів та довідок. І так уже два роки депутати "дистанційно" приймають участь у сесіях та голосують на рішення.

Замість онлайн-трансляції всі рішення теж приймаються у тій же групі згідно з розпорядженням очільника ОТГ. Таке "ноу-хау" мотивували начебто теперішніми умовами "військового" стану. А бюджетні питання взагалі вирішуються кулуарно, тому що голові та "ручній" комісії так треба.

Так наступні депутати голосують: Опріш Юрій Юрійович (в Україні, ОПЗЖ , голосує онлайн),

Она Юрій Юрійович (виїхав, ОПЗЖ, голосує онлайн), Марина Нуцу Дмитрович (в Україні, голосує онлайн), Йовдій Іван Васильович (виїхав, не голосує).

І так уже кожне  "голосування" проводиться в програмі для онлайн-спілкування "Вайбер", але яка точно кількість депутатів бере участь в цьому незрозумілому дійстві достеменно не відомо. Оскільки, згідно з даними депутатів та перепискою, яка потрапила до нас, в голосуваннях беруть участь одні й ті ж депутати, а ті, що за кордоном відсиджуються в тилу, ще один батальйон "Монако".

Чим керується голова Василь Йовдій, який прямо порушує Конституцію України, депутатський кодекс депутатів - невідомо. Зокрема, у разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань сесії ради або засідань постійної комісії ради, членом якої він є, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку. А голосування в вайбері не передбачено ні законодавством, ні елементарною логікою. Юридично ідентифікувати конкретних громадян наразі можливо лише через електронний цифровий підпис, а дистанційні голосування - лише після відповідних змін до законодавства і однозначно неможливо через такі програми-месенджери як Viber".

А от позбавити депутатів мандата громада може: відповідно до ст. 81 Конституції України повноваження  депутата України припиняються достроково у разі: комбінація частин 3 та 4 ст. 81 Конституції (визнання депутата судом недієздатним або безвісно відсутнім + припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України). Оскільки депутати пропустили понад 2 роки пленарних засідань від початку вторгнення, виходить, вони виїхали на постійне місце перебування за кордон

Якщо депутат легально, через прикордонний пункт пропуску, пересік державний кордон і не заїжджав назад до України, то це є беззаперечним доказом, що такий депутат перебуває за межами України. Поняття «постійне місце проживання» не має чіткого визначення у законодавстві України. Виходячи зі ст. 3 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» можна говорити про те, що критерієм, який відрізняє місце перебування від місця проживання, є 6 місяців. В інших джерелах часовим критерієм постійного місця проживання на території інших держав є 1 рік. Важливе значення в питанні встановлення постійного місця проживання можуть відігравати довідки, видані компетентними органами, та судові рішення.

Якщо ж депутат виїхав незаконно, і його місце перебування невідоме, тоді можна застосувати ч. 3 ст. 81. Суд може визнати такого депутата безвісно відсутнім.

Відповідно до ст. 43 Цивільного кодексу: «Фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування». У такому разі позбавлення депутата мандату буде залежати від судового рішення.

Читайте також

1