Закон про мобілізацію цього тижня не розглядатимуть: Рада скасувала пленарні засідання 6-8 березня

Офіційна причина - підготовка до термінового звіту для Сенату США
Головне
Закон про мобілізацію цього тижня не розглядатимуть: Рада скасувала пленарні засідання 6-8 березня
Сесійна зала Верховної Ради Фото: УНІАН
5 Березня 2024, 13:36
читать на русском

Пленарне засідання Верховної Ради, яке мало відбутися з 6 по 8 березня, скасовано. Офіційною причиною цьому називають підготовку до термінового звіту для Сенату США. Відтак, ухвалення законопроєкту про мобілізацію знову переноситься.

Про скасування засідань повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко з "Європейської Солідарності" та Ярослав Железняк з  "Голосу". Геращенко зазначила, що окрім години запитань до уряду, на засіданнях планувалося розглянути важливі закони з питань безпеки, мобілізації та заборони діяльності УПЦ МП.

"На жаль, в порядку денному трьох наступних пленарних днів не було важливих законів щодо безпеки, не стояли законопроєкти про мобілізацію і заборону московських попів, але там були ратифікації, інші законопроєкти. Депутати збиралися на сесію. Її скасувала монобільшість і керівництво ВР в останню хвилину", - повідомила вона.

Нардеп Железняк назвав офіційну причину скасування засідання. За його словами виникла "термінова потреба зробити комплексний звіт для Сенату США". Водночас він допускає, що Рада не зможе засідати ще місяць.

"Вчора на погоджувальній раді з фракціями були чотири міністри, які просили не відкладати їх закони і швидко проголосувати. Сьогодні коаліція скасовує 3 дні голосування. Фактично Рада не буде засідати місяць. Але взагалі це буде прикро, під час війни засідання Ради не буде майже місяць", - додав він.

За словами Олексія Гончаренка, у Раді виник скандал з перешкоджанням виїзду у відрядження депутатів. Гончаренко зазначив, що низка фракцій заявила про намір блокувати роботу Ради у зв'язку з тим, що керівництво ВР не дало дозволу на виїзд за кордон деяким депутатам.

Також Гончаренко заявив, що у "монобільшості" не вистачає голосів для прийняття важливих законів. На його думку, це також є причиною скасування засідань ради.

"Вже й ОПЗЖ не вистачає", - написав він.

Нагадаємо, 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт закону щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Але через низку зауважень цей проєкт було відкликано 11 січня. Після чого, 30 січня в Раду внесли оновлений законопроєкт. Головні тези оновленого законопроєкту можна прочитати тут.

Рада може прийняти новий законопроєкт про мобілізацію у другому читанні до кінця березня. До документа внесли понад 4 тисячі поправок.

Читайте також