Закон про заочний арешт притягне "втікачів" до відповідальності - Венедіктова

На цей закон чекали родини героїв Небесної Сотні та сім’ї загиблих захисників
Закон про заочний арешт притягне "втікачів" до відповідальності - Венедіктова
Ірина Венедіктова (фото: УНІАН)
28 Квітня 2021, 13:01
читать на русском
Закон щодо заочного арешту забезпечить справедливість і невідворотність покарання за злочини проти Майдану під час Революції Гідності. Він покарає усіх тих, хто здійснював тортури і вчиняв розправи.

Про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова написала на своїй сторінці у Facebook.

Заочному кримінальному переслідуванню – бути!, - заявила вона.

За її словами, більшість підозрюваних залишили територію України і втекли на окуповані території чи до країни-агресора, щоб уникнути кари за свої дії, але тепер їх зможуть притягувати до відповідальності. Ці зміни потрібні не тільки прокурорам і слідчим, їх чекали родини героїв Небесної Сотні, сім’ї загиблих захисників.

Руки закону можуть нарешті дотягнутися до ватажків та учасників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань. Серед найбільш відомих - бойовики з позивними "Бєс" та "Стрєлков", які вчиняли розправи над полоненими в окупованих містах Донеччини. Відповідатимуть за тортури в донецькій в’язниці "Ізоляція" і ті, хто мордував і знущався з українців у цій катівні, - підкреслила генпрокурор.

Вона також додала, що заочний суд притягне й до відповідальності тих, хто веде агресивну війну проти України - російських генералів, зокрема причетних до організації Дебальцівського та Іловайського котлів, збройного захоплення півострова Крим.

Венедіктова підкреслила, що нові норми дозволять рухатися далі в рамках спеціального розслідування в зупинених кримінальних провадженнях, зокрема щодо підозрюваного у вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів, серед яких вбивство журналіста В’ячеслава Веремія.

Нагадаємо, що 27 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №2164, яким  врегулювала процедуру заочного арешту для розгляду в судах "справ Майдану".