Справи Майдану: Рада ухвалила процедуру заочного арешту

Вона врегулювала підстави оголошення у розшук підозрюваного
Важливо
Справи Майдану: Рада ухвалила процедуру заочного арешту
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
28 Квітня 2021, 11:59
читать на русском

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №2164, яким  врегулювала процедуру заочного арешту для розгляду в судах "справ Майдану".

Законопроєкт підтримали 258 нардепів, повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Зокрема, закон вносить зміни до статей Кримінального процесуального кодексу, що регулюють:

  • підстави оголошення у розшук підозрюваного, обвинуваченого;
  • питання арешту за відсутності підозрюваного, обвинуваченого;
  • підстави спеціального попереднього розслідування і спеціального судового провадження.

Оголошення в розшук буде здійснюватись в разі, якщо місцеперебування підозрюваного невідоме, а також якщо підозрюваний ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за умови його належного повідомлення про такий виклик і існують обґрунтовані підстави вважати, що він поїхав і/або знаходиться в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

У разі арешту підозрюваного, обвинуваченого, при наявності постанови про його розшук, термін дії постанови не вказується і розмір застави не визначається.

Спеціальне досудове розслідування буде проводиться на підставі ухвали слідчого судді стосовно підозрюваного, який переховується або на тимчасово окупованій території, або в Росії, або оголошений у міжнародний розшук.

Також законом передбачено, що суддя може відмовити у клопотанні про здійснення спеціального досудового розслідування, якщо прокурор/слідчий не доведе, що підозрюваний приховується від органів слідства та суду.


Нагадаємо, 10 грудня 2020 року Печерський суд Києва відмовив у задоволенні заяви президента-втікача Віктора Януковича про його допит у справі щодо розгону Майдану у лютому 2014 року. Відмовили також і в допиті свідків.

26 жовтня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання прокуророві САП про обрання запобіжного заходу четвертому президентові України (досьє Януковича), який переховується від слідства із 2014-го року.

Апеляційний суд пояснив рішення про анулювання заочного арешту Януковича. У суді заявили, що прокурором не доведено факт про оголошення Януковича у міжнародний розшук.

Читайте також

1