Апеляційний суд пояснив рішення про відміну заочного арешту Януковича

У суді заявили, що прокурором не доведено факт про оголошення Януковича у міжнародний розшук
Апеляційний суд пояснив рішення про відміну заочного арешту Януковича
Суд, вирок Фото: ВАКС
20 Листопада 2020, 12:43
читать на русском

Київський апеляційний суд повідомив про підстави скасування ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва відносно колишнього президента Віктора Януковича.

Про це йдеться у повідомленні суду на офіційній сторінці у Fаcebook.

Зазначається, що рішення суду про скасовання заочного арешту Януковича мотивоване тим, що прокурором не доведено факт про оголошення президента-втікача у міжнародний розшук.

Читайте також

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що ухвала слідчого судді Печерського районного суду міста Києва є незаконною, необґрунтованою та невмотивованою, що винесена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, з огляду на наступне. Скасовуючи ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва, Київський апеляційний суд виходив з того, що прокурором не доведено факт оголошення підозрюваного Януковича В.Ф. у міжнародний розшук, як того вимагають положення ч. 6 ст. 193 КПК України, - зазначено у заяві.

У суді нагадали, що захист надав судді Апеляційного суду інформацію, яка свідчить - щодо Януковича не розміщувалося повідомлення Інтерполу з "червоним кутом" та не розміщувався внутрішній запит з метою оголошення його міжнародного розшуку по лінії Інтерполу.

Разом з тим, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку про обґрунтованість підозри у вчиненні Януковичем кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Київський апеляційний суд залишив у силі вирок Оболонського райсуду Києва, який заочно засудив експрезидента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду.

Читайте також

26 жовтня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання прокуророві САП про обрання запобіжного заходу четвертому президентові України (досьє Януковича), який переховується від слідства із 2014-го року.

Причини відмови – порушення правил оголошення підозрюваної особи у міжнародний розшук. Також, на час подання заяви про обрання запобіжного заходу органи досудового розслідування не відновили розслідування у даному кримінальному провадженні, як того вимагає законодавство.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що оскаржить відмову в застосуванні запобіжного заходу колишньому президенту України Віктору Януковичу у справі Межигір'я.

Більше про скандальне рішення суду щодо відмови в арешті президента-втікача читайте у нашому матеріалі: Суд скасував заочний арешт Януковича: чи повернеться експрезидент до України

1