Закордонні українці можуть навчатись на бюджеті: що для цього потрібно

Термін подачі документів – до 30 квітня 2022 року
Головне
Закордонні українці можуть навчатись на бюджеті: що для цього потрібно
Дівчина з ноутбуком Фото: Pexels
9 Грудня 2021, 04:44
читать на русском

В Україні розпочато прийом документів закордонних українців для навчання в закладах вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки. Документи необхідно подати до 30 квітня 2022 року.

Про це повідомили у Міністерстві освіти й науки України.

На бюджет зможуть вступити закордонні українці, статус яких підтверджує відповідне посвідчення. Абітурієнти подаються на акредитовані програми денної форми навчання для здобуття ступенів бакалавр і магістр. Кандидати мають володіти українською мовою, а також навичками та знаннями відповідного освітнього рівня.

Хто вважається закордонним українцем

Закордонний українець – це особа, яка є громадянином іншої держави або особою без громадянства, а також має українське етнічне походження або є походженням з України.

Українське етнічне походження - це належність особи або її предків до української нації та визнання нею України батьківщиною свого етнічного походження.

У МОН пояснили, що рішення про надання, відмову або припинення статусу закордонного українця ухвалює Національна комісія з питань закордонних українців, яка створюється при Кабінеті Міністрів України. У разі позитивного рішення щодо надання статусу закордонного українця Національна комісія видає особі посвідчення встановленого зразка.

Посвідчення закордонного українця є документом, що засвідчує цей статус, але не замінює паспорт. Посвідчення закордонного українця видається на 10 років з подальшою його перереєстрацією.

Як закордонні українці можуть вступити до українських вишів

Згідно з чинним законодавством, закордонні українці можуть навчатись на бюджеті у вишах України. Вступ здійснюється за наступних умов:

  • через міжнародний договір у галузі освіти з країною громадянства закордонного українця (зарахування на навчання здійснюється на підставі направлення МОН);
  • у межах квот, встановлених для вступу закордонних українців на навчання до вишів України, що належать до системи управління МОН.

Зарахування на навчання в межах встановлених квот здійснюється за результатами співбесіди з української мови та предметів, визначених правилами прийом до закладу вищої освіти.

Які документи потрібні для вступу до вишу в Україні

Закордонний українець має особисто подати до відповідальної приймальної комісії заяву, до якої додає такі документи:

  • документ (оригінал та його копія) про раніше здобутий освітній рівень, на основі якого здійснюється вступ;
  • додаток (оригінал та його копія) до документа про раніше здобутий освітній рівень;
  • копія паспортного документа або документа, що посвідчує особу без громадянства;
  • поліс медичного страхування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;
  • 4 фотокартки розміром 30х40 мм;
  • посвідчення закордонного українця (оригінал та його копія).

Важливо, що документи мають бути перекладі українською мовою та засвідчені нотаріусом.

Крім цього, якщо закордонного українця зарахували на навчання, то його забезпечують місцем у гуртожитку з оплатою за проживання та розмірі, встановленому для українців; стипендією та медичним обслуговуванням відповідного до чинного законодавства.

Своєю чергою транспортні витрати до місця навчання та у зворотному напрямку закордонний українець оплачує самостійно. Детальніше про умови вступу та необхідні документи - за посиланням.

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки України затвердило нові умови вступу до вишів у 2022 році. Згідно зі змінами, основний етап вступної компанії відбудеться у липні наступного року.

Читайте також

1