Запасів пшениці у світі лишилося на 10 тижнів - ООН

Спостерігається найнижчий рівень запасів зерна, який коли-небудь був
Важливо
Запасів пшениці у світі лишилося на 10 тижнів - ООН
Поле з пшеницею (фото: Pexels)
25 Травня 2022, 19:09
читать на русском

Через війну в Україні та санкції проти російської федерації запасів пшениці на Землі залишилося всього на 10 тижнів.

Про це йдеться у докладі генеральної директорки сільськогосподарської аналітичної компанії Gro Intelligence Сари Менкер під час засідання Ради Безпеки ООН.

Менкер зауважила, що війна в Україні не поклала початок кризі продовольчої безпеки, "а підлила масла у вогонь, який довго тривав".

За її словами, зростання цін на основні продовольчі культури призвело до того, що ще 400 мільйонів людей відчувають нестачу продовольства. Вона нагадала, що відсутність добрив та рекордно низькі запаси кулінарної олії та зерна зникали десятиліттями.

У Радбезі ООН зазначають, що відсутність експорту зерна призведе до глобального голоду:

Глобальна продовольча криза, на яку вже вплинули пандемія COVID-19 та зміна клімату, доводиться до рівня голоду в усьому світі через війну в Україні та пов’язану з цим відсутність експорту зерна.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш зазначив, що в усьому світі 44 мільйони людей у ​​38 країнах відчувають надзвичайний рівень голоду, зазначивши, що вторгнення російської федерації в Україну фактично припинило експорт продовольства з України, а підвищення цін на основні продукти становило загрозу для людей у ​​світі на 30 відсотків.

Найголовніше, ми маємо припинити війну в Україні, – наголосив він, зазначивши, що резолюція Ради Безпеки 2417 (2018) вказує, що товари та постачання мають важливе значення для виживання мирного населення.

Девід Бізлі, виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми, сказав:

Коли така країна, як Україна, яка забезпечує продовольством 400 мільйонів людей, виходить з ринку, це створює волатильність ринку

Бізлі наголосив на необхідності налагодити роботу портів — 36 країн імпортують понад 50% свого зерна з України.

За його словами, невідкриття портів в Одеській області є оголошенням війни глобальній продовольчій безпеці, що призведе до голоду, дестабілізації та масової міграції по всьому світу.

Раніше міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що з тимчасово окупованих територій російські військові вивозять зерно до Криму, а керують цією операцією російські спецслужби. Також повідомлялося, що викрадене в Україні зерно росія перевозить до Сирії.

Читайте також

1