Заплатять санкціями: у G7 засудили фейкові російські референдуми в Україні

Росію закликали припинити війну та загарбання територій України
Головне
Заплатять санкціями: у G7 засудили фейкові російські референдуми в Україні
Лідери країн “Великої сімки”, G7 / Фото: president.gov.ua
23 Вересня 2022, 12:12
читать на русском

Міністри закордонних справ країн Великої Сімки (G7) та верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки засудили фіктивні референдуми, які рф почала проводити на окупованих нею територіях України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву G7.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, яка головувала на зустрічі міністрів закордонних справ G7, зазначила, що "будь-які референдуми, що проводяться в умовах російської військової присутності, залякування та насильницької депортації, не можуть бути вільними чи справедливими".

Під час зустрічі глави МЗС країн G7 наголосили, що будь-яка анексія української території буде грубим порушенням суверенітету України та Статуту ООН. Вони закликали всі держави однозначно засуджувати будь-які референдуми та не визнавати їхні результати.

Під час засідання учасники також закликали російську федерацію "негайно припинити свою агресію, вивести свої війська та військову техніку з України та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

G7 також закликала росію негайно припинити фільтраційні операції та примусову депортацію українських громадян до рф.

Країни Великої Сімки пообіцяли продовжити подальші цілеспрямовані санкції відносно рф.

Нагадаємо, 23 вересня російські бойовики на захоплених територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей почали проводити так звані "референдуми" щодо приєднання окупованих регіонів до рф. 

1