Окупанти почали проводити "референдуми" на захоплених територіях України

Псевдоволевиявлення триватиме п'ять днів
Окупанти почали проводити "референдуми" на захоплених територіях України
Псевдореферендум
23 Вересня 2022, 11:01
читать на русском

На захоплених росією територіях України почалися так звані "референдуми" щодо приєднання до рф.

Ці "волевиявлення" триватимуть протягом п'яти днів на окупованих територіях Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей.

За підсумками цих "референдумів" росія може оголосити про приєднання цих територій до складу рф.

Радник мера міста Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що рашисти завезли 27 важких військових вантажівок в Маріуполь.

Так в Маріуполі почався перший день вистави "референдум". Правда, схоже на вільне волевиявлення містян?, - поцікавився він.

Мер Мелітополя Іван Федоров зазначив, що у день проведення псевдореферендуму в центрі міста пролунав сильний вибух.

О 7-й ранку в Мелітополі пролунав гучний вибух, який відчули жителі в центрі міста. Люди бояться виходити з дому. А цей страх на руку окупантам – у перший день побудинкового "голосування" на псевдореферендумі їм потрібно, щоб усі тихо сиділи вдома, - написав він у Телеграмі.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай нагадав, що "Служба безпеки України володіє повною інформацією стосовно усіх без виключення організаторів, ініціаторів, агітаторів, безпосередніх виконавців, майбутніх членів дільниць та інших осіб, які наразі здійснюють підготовку до проведення "псевдореферендуму" з приєднання "лнр" до складу країни-агресора".

Гайдай зауважив, що в умовах війни покарання за колабораційну та сепаратистську діяльність передбачає кримінальну відповідальність.

"Референдуми" на окупованих територіях суперечать як російському, так і українському законодавству, пише BBC.

У законах рф написано, що організувати та провести референдум можна щонайменше за чотири місяці. Щодо українського законодавства, то стаття 73 української Конституції застерігає, що питання про зміну території країни може вирішуватись лише на всеукраїнському референдумі.

Нагадаємо, що російські окупанти планують провести псевдореферендуми на окупованій частині Донецької та Луганської областей 23-27 вересня. Йдеться про приєднання самопроголошених республік до складу росії.

До кінця вересня окупанти планують провести так звані "референдуми" щодо приєднання до складу РФ на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.

1