Запорізьку "Мотор Січ" повернуть у державну власність

Підприємство є стратегічно важливим для авіаційної та оборонної галузей промисловості
Головне
Запорізьку "Мотор Січ" повернуть у державну власність
Літак Мотор Січ (Фото: Мотор Січ)
11 Березня 2021, 18:14
читать на русском

РНБО ухвалила рішення повернути підприємство "Мотор Січ" у Запоріжжі у державну власність.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Згідно з цим рішенням, підприємство "Мотор Січ" буде повернуто українському народу - буде повернуто у власність української держави в законний конституційний спосіб найближчим часом, - заявив Данілов.

Секретар РНБО додав, що шляхи, якими підприємства оборонно-промислового комплексу "дивним чином" опинилися в приватних руках, будуть розглядатися окремо.

Також Данілов повідомив, що аналогічні рішення незабаром ухвалять по стратегічних підприємствах, які теж планують націоналізувати.

Якщо підприємство є для нас стратегічно важливим, в законний спосіб ми будемо це робити з рештою підприємств, - наголосив секретар РНБО.

За його словами, усім акціонерам та інвесторам "Мотор Січі" виплатять компенсації за їхні вклади.


Контекст. 29 січня Президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про нові санкційні заходи, що стосуються, зокрема, китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів, компанії "Мотор Січ". У січні США звинуватили китайську компанію Skyrizon у загрозі своїй нацбезпеці і запровадили санкції проти неї.

31 січня Запоріжжі до будівлі, за адресою якої мали відбутися збори акціонерів ПАТ"Мотор Січ", приїхали силовики. СБУ заявило, що проводить слідчо-оперативні дії в рамках проваджень за частиною 1 статті 14 та статті 113 Кримінального Кодексу України – підготовка до злочину та диверсія і документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення.

Читайте також

2 лютого Міністерство закордонних справ Китайської народної республіки направило до Міністерства зовнішніх справ України ноту, в якій висловило стурбованість санкціями щодо китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ".

Раніше 5 грудня компанія Skyrizon ("дочка" китайської Beijing Xinwei Technology Group), яка придбала акції компанії "Мотор Січ", оголосила, що судитиметься з Україною. Причиною є арешт, який наклали на акції три роки тому та який не дає китайцям розпоряджатися купленим авіабудівним підприємством.

15 лютого китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили суму збитків на 100 мільйонів доларів і тепер загальна сума позову проти держави Україна становить 3,6 мільярда доларів.

1