Запровадження е-гривні в Україні: голова Нацбанку повідомив деталі

НБУ поки вивчає можливість випуску електронної валюти
Важливо
Запровадження е-гривні в Україні: голова Нацбанку повідомив деталі
Гривня Фото: Roman Koval з Pexels
5 Лютого 2021, 16:07
читать на русском

Національний банк України одним із ініціаторів серед банків країн-учасниць, які запустили пілотні проєкти з електронною валютою. Але досі е-гривню в Україні так і не ввели.

Голова НБУ Кирило Шевченко на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що заважає запровадити е-валюту.

Національний банк України, за його словами, продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, досліджує її можливі сфери використання і потенційний попит на е-гривню.

 У 2016 році ми одними з перших в світі розпочали вивчення можливості випуску CBDC.  У 2018 році було проведено пілотний проєкт з випуску е-гривні для роздрібних платежів на платформі блокчейн, - нагадав Шевченко.

Читайте також

За його словами, Нацбанк провів опитування учасників фінансового ринку для отримання експертних думок щодо перспектив запровадження е-гривні в Україні.

Національний банк України також продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, досліджує її можливі сфери використання і потенційний попит на е-гривню, - зазначив голова НБУ.

Нагадаємо, у 2019 році Нацбанк здійснив пілотний випуск електронних гривень – їх тоді тестували на співробітниках відомства. Яків Смолій, який очолював на той час НБУ, заявив, що установа готова до запуску е-гривні, однак спершу там прагнуть впевнитися, що цей випуск не порушить тенденції до повільного зростання цін в Україні.

1