Заразилися понад 30 людей: новий вірус Лан'я виявили у Китаї

Новий вірус має високу летальність
Заразилися понад 30 людей: новий вірус Лан'я виявили у Китаї
Вірус, лікар, лабораторія Фото: afro.who.int
9 Серпня 2022, 08:30
читать на русском

Новий вірус Лан'я (Langya) із високою летальністю виявлено у Китаї. У провінціях Шаньдун та Хенань вірус підхопили вже не менше 35 осіб.

Медичний журнал New England Medicine (NEJM) опублікував відповідне дослідження "Зоонозний геніпавірус у пацієнтів з лихоманкою в Китаї".

У цьому дослідженні зазначається, що геніпавірус Лан'я, ймовірно, має тваринне походження.

За словами вчених, Лан'я схожа на вірус Ніпах, летальність якого оцінюється в 40-75% від числа заражених, проте серед смертей, що підхопили новий вірус, і навіть важких випадків поки не було.

Тому можна сказати, що ми маємо виявляти пильність щодо цього нового вірусу, але не панікувати, — цитує NEJM професора медицини з Національного університету Сінгапуру Ван Ліньфа.

Також вчені поки що не визначили, чи передається Лан'я від людини до людини.

Геном вірусу Лан'я складається з 18 402 нуклеотидів. Він схожий на інші п'ять відомих вченим геніпавірусів і найбільш схожий на вірус Моцзян, який був вперше виявлений у південній китайській провінції Юньнань.

У дикій природі вірус Лан'я найчастіше (27% із 262 досліджених тварин) зустрічався у землерийкових — сімейства ссавців з загону комахоїдних. Також антитіла до нього були виявлені у деяких собак та кіз.

До цього часу було відомо про два види геніпавірусів, які здатні заражати людей - вірус Ніпах та вірус Хендра. Захворювання на них може протікати як у безсимптомній формі, так і у вигляді тяжкої респіраторної інфекції з летальним кінцем. Вважається, що їх природним резервуаром цих двох вірусів у дикій природі є кажани.

Нагадаємо, в липні у Гані (Західна Африка) зареєстровано два випадки захворювання на смертельний вірус Марбург, який викликає сильну геморагічну лихоманку.

1