Заступника голови Запорізької облради Куценка та його спільників викрили на хабарі

Посадовці намагались передати майже 500 тис. грн директору обласного медичного закладу.
Головне
Заступника голови Запорізької облради Куценка та його спільників викрили на хабарі
Владислав Куценко
19 Лютого 2024, 20:42
читать на русском

Служба безпеки спільно з НАБУ ліквідувала масштабну корупційну схему на державних закупівлях в Запорізькій обласній раді. У результаті комплексних заходів на передачі хабаря викрито заступника голови облради, його помічника і місцевого депутата.

За даними слідства, посадовці намагались передати майже 500 тис. грн директору обласного медичного закладу.

Встановлено, що за цю суму очільник медустанови мав сприяти у перемозі місцевої приватної компанії у тендері на закупівлю лікарських засобів.

Правоохоронці викрили всіх трьох посадовців облради «на гарячому», одразу після передачі ними всієї суми неправомірної вигоди.

Наразі тривають обшуки за місцями роботи і проживання фігурантів.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі), вирішується питання щодо повідомлення чиновникам про підозру.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми, з конфіскацією майна.

За повідомленням екснардепа Ігоря Мосійчука справа стосується одіозних Владислава Куценко (заступник голови облради, колишній речник генпрокурора Шокіна) і В’ячеслава Колесникова (голова фракції "Батьківщина" в облраді).

Нагадаємо, гучно анонсоване 30 серпня 2022 року Службою безпеки України та Національним антикорупційним бюро спільне розслідування у кримінальному провадженні про розкрадання гуманітарної допомоги зі США, схоже, не дало результатів.

Тоді йшлося про можливу причетність до цього посадових осіб Запорізької області: голови Запорізької ОВА Олександра Старуха, секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва, депутата Запорізької міськради Віктора Щербину та заступника голови Запорізької ОВА Злати Некрасової, за місцем проживання яких та на робочих місцях правоохоронці навіть провели обшуки.

Окрім того, "позаштатний агент" НАБУ Євген Шевченко тоді стверджував, що до зазначеного масштабного розкрадання американської "гуманітарки" можуть бути причетні й інші високопосадовці.

Утім півтора року слідства, схоже, доказів цьому так і не знайшли, і справу передали в НПУ. А, згідно з КПК, Нацполіція не може розслідувати злочини, де підозрюваними є держчиновники.

"У грудні 2023 року підслідність у вказаному кримінальному провадженні визначено за Головним слідчим управлінням Національної поліції", — про це йдеться у відповіді Національного антикорупційного бюро на інформаційний запит видання.

На запитання про хід розслідування і чи проводилась перевірка заяв "позаштатного агента" НАБУ Шевченка в Управлінні комунікацій та зовнішніх звʼязків НАБУ відмовилися відповідати, посилаючись на неможливість надати інформацію без письмового дозволу слідчого або прокурора.

Це свідчить, що кримінальне провадження було передане до Головного слідчого управління Нацполіції лише з однієї причини: доказів причетності до розкрадання посадових осіб Запорізької ОВА чи Офісу президента в НАБУ, яке явно не можна запідозрити у сентиментах до Банкової, так і не знайшли.

А відсутність серед фігурантів справи державних посадовців автоматично призвело до зміни підслідності та передачі матеріалів у поліцію.

Читайте також