Завербований білоруськими держструктурами агент готував теракт у Києві (відео)

Правоохоронці затримали його на спробі підпалу автомобіля
Завербований білоруськими держструктурами агент готував теракт у Києві (відео)
Фото: ssu.gov.ua
10 Лютого 2022, 11:50
читать на русском

Служба безпеки України викрила ворожого агента, який готував вчинення теракту у Києві. Ним виявився місцевий житель, завербований представниками однієї з білоруських держструктур.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Правоохоронці затримали зловмисника на спробі підпалу автомобіля біля будівлі однієї зі столичних громадських організацій. Він займався також залякуванням представників ЗМІ та іноземних громадян. Для цього наносив написи з погрозами та провокаціями біля їх помешкань на території Києва та здійснював повідомлення про псевдомінування.

Українська спецслужба також викрила, що зловмисник причетний до організації несанкціонованих "мітингів" поблизу зарубіжних дипломатичних представництв. Учасники цих заходів використовували деструктивну агітацію, - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, дії ворожого агента були спрямовані на розхитування внутрішньополітичної обстановки в Україні та дискредитацію нашої держави перед країнами ЄС та громадянами Республіки Білорусь.

Крім того, агент збирав дані про українських військовослужбовців з прикордонних районів.

За даними слідства, його завербували через одну з анонімних груп месенджера "Telegram". Для зв’язку з "кураторами" використовував заборонені російські електронні поштові сервіси. За проведення підривної діяльності він із-за кордону одержував гроші на свою банківську картку.

Встановлено, що для вчинення теракту зловмисник придбав транспортний засіб, легкозаймисті матеріали та піротехніку.

Наразі його затримано згідно зі ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада), ст. 258 (терористичний акт).

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила жителя Харкова, якого завербували спецслужби Російської Федерації. Це сталось під час його виїзду в Росію на заробітки.

Читайте також

1