Заволоділи коштами "Укрнафти": про підозру повідомили восьми особам

Сума збитків - понад 13,3 млрд гривень
Головне
Заволоділи коштами "Укрнафти": про підозру повідомили восьми особам
Укрнафта Фото: https://www.facebook.com/Ukrnafta
2 Вересня 2022, 19:15
читать на русском

НАБУ та САП повідомили 8 особам про підозру в заволодінні майном та коштами "Укрнафти".

Про це повідомили в НАБУ.

НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні майном та коштами ПАТ "Укрнафта" (50%+1 акція належать державній НАК "Нафтогаз України")  на суму понад 13,3 млрд грн 8 особам, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що про підозру повідомили:

  • ексголові правління "Укрнафта";
  • колишній заступниці керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто і газопереробки "Укрнафта";
  • колишній керівниці відділу контролю за обліком та поставками нафти і нафтопродуктів "Укрнафта";
  • колишнім директорам 5 комерційних підприємств. Одного з них затримано в порядку ст.208 КПК України.

Зазначили, що їхні дії кваліфіковані за ч.5 ст.191 КК України.

Таким чином упродовж березня-серпня 2015 року низка ТОВ були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти, з якими "Укрнафта" уклала договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто "Укрнафта" не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Незважаючи на це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні, - пояснили в НАБУ.

У липні 2015 року "Укрнафта" уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з іншою ТОВ із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Також уклали додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Проте "Укрнафта" нафтопродукти не отримала.

Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній. Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, Служба безпеки спільно з Національним антикорупційним бюро ліквідували корупційну схему в Олександрівському районному суді Кіровоградської області.

Читайте також

1