Зеленський дав власні пропозиції Раді щодо законопроєкту про е-декларування

Він заявив, що декларації мають бути відкритими
Зеленський дав власні пропозиції Раді щодо законопроєкту про е-декларування
Фото: ОП
13 Вересня 2023, 11:11
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський 12 вересня передав у Раду свої пропозиції до законопроєкту №9534 щодо відновлення електронного декларування.

Пропозиції опубліковано на сайті парламенту.

Законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування, який 5 вересня ухвалила Рада, передбачає подання декларацій чиновниками за поточний рік, а також за 2021–2022 роки. Водночас реєстр декларацій іще рік має бути закритим. "За" проголосувало 329 нардепів.

12 вересня Зеленський ветував закон про е-декларування. Він зазначив, що "декларації мають бути відкритими одразу, не через рік". Зеленський додав, що реєстр потрібно відкривати "вже зараз", із цією головною правкою "закон має бути проголосований".

"Не можу погодитися із запропонованим законом підходом, за яким не забезпечується відкритий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", – зазначив президент у пропозиціях.

Зеленський, зокрема, запропонував установити, що тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану, Національне агентство з питань запобігання корупції має забезпечувати відкритий цілодобовий доступ до Єдиного держреєстру декларацій, але "з урахуванням особливостей".

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", у відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані, зокрема, військовослужбовцями Держприкордонслужби України, Держслужби спецзв'язку та захисту інформації, Управління держохорони, ЗСУ та інших військових формувань. Також не відображатимуться декларації співробітників поліції особливого призначення, яких під час дії воєнного стану залучено до ведення бойових дій, а також поранених, полонених, миротворців, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

НАЗК вилучає з відкритого доступу такі декларації на підставі письмового подання керівника держоргану або його заступника, де проводить службу (працює) відповідний суб'єкт декларування, ідеться у тексті пропозицій Зеленського.

Згідно із пропозиціями президента, ці винятки не стосуються військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади; тих, хто входить до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них; тих, хто проходить службу в територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки або відряджені до них (окрім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів); тих, хто здійснює підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Зеленський також запропонував установити, що із дня, який настає за днем припинення або скасування воєнного стану, НАЗК має забезпечити відкритий доступ до декларацій, які містяться в Єдиному держреєстрі, всім особам, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Національному агентству з питань запобігання корупції […] забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, [...] не пізніше 60 днів із дня набрання чинності цим законом", – йдеться у пропозиціях президента.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн. Водночас ключова правка 371 про негайне відкриття декларацій не набрала голосів – 199 з потрібних 226.

Відновлення декларування передбачає подачу декларацій за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки. Також буде відновлено спецперевірки.

Окрім цього військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів для подання е-декларації після закінчення бойових дії або демобілізації

Однак нардепи провалили голосування за важливою поправкою 371 - про відкриття декларацій. Вона не набрала голосів, оскільки її підтримали всього 199 депутатів. Завдяки цій поправці мав бути відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

Читайте також

1