Зеленський не вважає, що невчасне повідомлення НАЗК про майновий стан є підставою для відставки

Він звернув увагу, що його слова "взяті із контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою"
Головне
Зеленський не вважає, що невчасне повідомлення НАЗК про майновий стан є підставою для відставки
Президент Володимир Зеленський (фото: Офіс президента)

Президент України Володимир Зеленський заявив, що несвоєчасне інформування ним Національного агентства з питань запобігання корупції про зміни у майновому стані його сім'ї стало результатом помилки, яка була одразу публічно визнана та виправлена, і це не є підставою для його відставки з посади глави держави.

Про це йдеться у відповіді президента на електронну петицію.

Петицію зареєстрував політолог та екснародний депутат Віктор Уколов, і в середині липня вона набрала необхідні для розгляду її президентом 25 тисяч голосів.

"18 квітня 2019 року у програмі "Право на владу" кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв подати у відставку, якщо порушить закон. Цим він обнадіяв і здобув підтримку 73% виборців у другому турі, який відбувся через чотири дні після тієї заяви. 7 липня 2020 року президент Володимир Зеленський зізнався, що не задекларував 5,1 млн грн доходів від погашення ОВДП і цим порушив закон "Про запобігання корупції". Звертаємося до пана президента із закликом дотримувати слова та подати у відставку, або визнати, що за чотири дні до другого туру 18 квітня 2020 року він збрехав своїм виборцям", - йшлося у тексті петиції.

Читайте також

Зеленський, своєю чергою, звернув увагу, що його слова "взяті із контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою", і заявив, що його позиція з цього питання залишається незмінною.

Нагадаємо, 7 липня Зеленський особисто поінформував НАЗК про порушення ним законодавства - неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

"У 2019 році родина глави держави отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів. Згідно із законодавством, Володимир Зеленський мав подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з часу купівлі та продажу ОВДП. Проте, до реєстру не надходили такі повідомлення", - повідомив Офіс президента України.

7 липня голова НАЗК Олександр Новіков склав і вручив Зеленському два адміністративні протоколи.