Зеленський переконаний, що Україна зможе прожити без траншу МВФ

Президент назвав несправедливими "маяки" для отримання траншу від МВФ
Головне
Зеленський переконаний, що Україна зможе прожити без траншу МВФ
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
16 Червня 2021, 13:59
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський розповів, на якому етапі перебувають перемовини з Міжнародним валютним фондом і що робитиме Україна, якщо МВФ восени не дасть грошей.

Про це йдеться в інтерв`ю Зеленського іноземним ЗМІ, розміщеному на сайті президента.

Зокрема Зеленський (досьє Володимира Зеленського) розповів, що вважає несправедливими "маяки", які виставив МВФ Україні для отримання траншу і прокоментував незадоволення Фонду темпами реформ в Україні.

Нещодавно я, до речі, чув публічне звернення МВФ, який задоволений перебігом реформ в Україні. Різні ЗМІ дають різну інформацію. Та все ж. Чесно кажучи, для мене передусім важливо, чи задоволені ми. Є "маяки", яких МВФ очікує від України, зокрема судова реформа, і ще багато питань. Сьогодні транш прив’язаний до таких "маяків". Я ще раз повторю: вважаю, що це несправедливо, коли у нас іде війна, коли ми боремося з олігархатом, коли ми боремося з корупцією й реально це робимо. Проте – це їхнє право, - наголосив Зеленський.

Глава держави уточнив, що, на його думку, не можна торгувати реформами за гроші. Також він сказав, що неможливо передбачити усі нюанси, об які може спіткнутися реформа.

"Маяки" щодо судової реформи – там питання у Вищій раді правосуддя, ВККС і НАБУ. Ось ті законопроєкти, які на сьогодні передбачені МВФ. Всі три в першому читанні ухвалені. Я очікую подальших кроків від Верховної Ради. Все узгоджено. Але можуть бути несподіванки, сюрпризи – так у нас трапляється в парламенті. Як було з НАЗК: мені довелося ветувати його (закон. – Ред.), тому що хтось щось додав. На жаль, відповідальності в депутатів багатьох партій немає. Я навіть не знаю, навіщо вони це роблять – просто, вибачте, на зло країні. Як то кажуть "а баба-яга – проти". Це ускладнює ситуацію, - навів приклад Зеленський.

Також президент вважає, що не можна порівнювати стратегію й тактику поведінки МВФ щодо України з багатьма країнами, тому що у нас йде війна і гроші витрачаються не на пріоритети з точки зору економіки, а на пріоритет з точки зору безпеки.

Водночас Зеленський наголосив на важливості отримання наступного траншу для досягнення економічної стабільності.

Для нас це важливо. Це важливо передусім для нашої економічної стабільності та інвестиційного клімату. Тому що завжди до програми МВФ прив’язані інші програми і ставлення інвесторів. Тобто тут питання не тільки грошей, а більше питання ставлення, інвестиційного клімату тощо. Тому ми обов’язково зробимо те, що пообіцяли. Я думаю, що на початку осені чи восени буде транш. Термінами займається уряд, - констатував президент.

Якщо ж Україна не отримає грошей від МВФ, то нічого страшного в економічному плані не станеться, переконаний Зеленський.

Ми будемо жити. У нас все є, я вам серйозно кажу. Ми збільшили митні надходження, також податкова працює набагато краще. Ми виведемо всі підприємства зі збиткових у прибуткові. На сьогодні вже розуміємо ці кроки. Тому я не бачу в цьому глобальної проблеми. У будь-якому разі треба навчитися жити самостійно. І мені здається, що це правильно в усіх сенсах.

Читайте також

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України розраховує на закінчення переговорів з МВФ у липні та виділення нового траншу у вересні цього року.

20 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках для співпраці з МВФ.

1