Зеленський "підганяє" депутатів з ухваленням Антикорупційної стратегії

Документ має містити п’ять головних принципів
Головне
Зеленський "підганяє" депутатів з ухваленням Антикорупційної стратегії
Володимир Зеленський під час виступу на Zero Corruption Conference 2021 у Києві Фото: Офіс президента
7 Червня 2021, 16:45
читать на русском

Верховна Рада повинна якнайшвидше ухвалити в другому читанні та в цілому закон "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки", прийнятий за основу в листопаді минулого року.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час виступу на Zero Corruption Conference 2021 у Києві, повідомляє його пресслужба.

На мій погляд, парламенту варто зосередитись на тому, що останні чотири роки в Україні відсутній програмний документ – Антикорупційна стратегія. Я гадаю, депутатам необхідно якнайшвидше ухвалити внесений урядом проєкт "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки" й затвердити таку стратегію, – зазначив президент.

За його словами, документ має містити п’ять головних принципів: оптимізація функцій державних органів та усунення дублювання; цифрова трансформація реалізації повноважень органів державної влади й місцевого самоврядування та повне відкриття даних; зручні та законні сервіси; невідворотність відповідальності за корупційні правопорушення та суспільна нетерпимість до корупції; утвердження культури доброчесності та повага до верховенства права.

Глава держави також нагадав, що його законодавчі ініціативи щодо судової сфери стосуються проблем, дотичних до питань боротьби з корупцією, а саме питання доброчесності Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя. Адже судова реформа, яка не охоплюватиме доброчесність членів ВРП та ВККС, приречена на поразку.

Слід визнати, що корупційно-олігархічна система в Україні не здається – але це поки що, і щодня чинить опір. Однак ні мене, ні мою команду це не злякає й не зупинить. Одним з доказів цього вважаю внесений мною до Верховної Ради як невідкладний так званий закон про олігархів, – зауважив Зеленський.

На його переконання, таким чином вперше за багато років йдеться не лише про протидію та покарання за корупційні дії, а й про викоренення однієї з базових причин, яка породжує це явище, – безпосередній вплив великого бізнесу на політиків і державних службовців.

Нагадаємо, у вересні минулого року президент України Володимир Зеленський провів засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому був обговорений проєкт Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки.

Читайте також