Зеленський підписав закон про е-резидентство в Україні

Не зможуть отримати статус е-резидента громадяни РФ; особи, яких внесено в "чорний список" FATF, особи, котрі вже мають дохід в Україні, окрім пасивного.
Головне
Зеленський підписав закон про е-резидентство в Україні
Закон (Фото: ЗМІНА)
28 Жовтня 2022, 19:36
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський узаконив електронне резидентство. Йдеться про підписання закону №2654-ІХ, який відкриває можливості для іноземців вести свій бізнес.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради України (ВРУ).

Е-резидентством називають спеціальну реєстрацію іноземця в Україні, що дозволить зареєструватися фізособою-підприємцем на третій групі спрощеної системи оподаткування (з деякими особливостями для е-резидента), а саме податку з обороту за 5% ставкою.

Іноземці зможуть реєструвати власний бізнес на території України віддалено, створити банківські рахунки онлайн, одержати особистий електронний підпис та керувати бізнесом дистанційно. Також зможуть експортувати різні послуги з України.

Очікується, що запровадження е-резидентства матиме позитивний вплив на економіку країни. Зокрема, тому що суттєво спростить відкриття бізнесу та збільшить податкові надходження до державної казни.

Зазначається, що норми закону почнуть діяти з 1 квітня 2023 року. Перелік держав, громадяни яких зможуть стати е-резидентами України, визначатиме Кабінет міністрів.

Щоб стати е-резидентом, треба:

  • зареєструватися у "Дії";
  • пройти фінансову й безпекову перевірку;
  • відкрити рахунок у банківській установі дистанційно, яка буде його податковим агентом;
  • працювати та сплачувати податок (5% з доходів в межах ліміту ФОП 3 групи, якщо вище ліміту — 15%);
  • Усі документи та листування з податковою будуть в електронній формі, а розрахунки — безготівкові.

Не зможуть отримати статус е-резидента: громадяни держави-агресора РФ; особи, яких внесено в "чорний список" FATF; особи, котрі вже мають дохід в Україні, окрім пасивного.

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що для України це додатковий інструмент для розвитку бізнесу і поліпшення впізнаваності як світового IT-бренду. Вже до кінця 2022 року Мінцифри очікує 3000 е-резидентів в Україні. Проєкт щорічно буде поповнювати український держбюджет на 1,5 мільйона доларів.

1