Зеленський про підписану у Польщі декларацію: наближає Україну до інтеграції у ЄС

Лідери Польщі, України, Естонії, Латвії та Литви підписали п’ятисторонню декларацію
Головне
Зеленський про підписану у Польщі декларацію: наближає Україну до інтеграції у ЄС
Зеленський у Польщі Фото: Офіс президента
5 Травня 2021, 08:00
читать на русском

Під час візиту українського лідера до Польщі президенти Польщі, України, Естонії, Латвії та Литви підписали п’ятисторонню декларацію.

Як повідомляє пресслужба президента України, у документі зазначено, що Європа, яка об’єднується, повинна бути відкритою для всіх країн та народів, які поділяють спільні цінності.

Це – важливий сигнал підтримки євроінтеграційних прагнень України, - йдеться повідомленні.

Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда також підписали спільну двосторонню Декларацію про європейську перспективу України. Це вже другий подібний документ, укладений Україною з державою Євросоюзу. Як відомо, в березні цього року була підписана декларація з Литвою. Текст спільної декларації лідерів закріплює, що наша держава має європейську перспективу відповідно до статті 49 Договору про Євросоюз.

Читайте також

Президенти України та Польщі відзначили намір України подати заявку на членство в ЄС у майбутньому після імплементації положень Угоди про асоціацію за умови дотримання Копенгагенських критеріїв та погодилися, що Республіка Польща підтримуватиме Україну на цьому шляху, – зазначено в документі.

У контексті нещодавно озвученої ідеї щодо проведення саміту за участю президента Європейської ради Шарля Мішеля та лідерів асоційованих країн Східного партнерства відзначаємо, що Україна готова посилити європейську спільноту на сході нашого континенту разом з Грузією та Молдовою. Саме тому лідери України та Польщі у спільній декларації відзначили потребу у стратегічному перегляді європейської політики сусідства та Східного партнерства, щоб гарантувати політику "відкритих дверей" для тих асоційованих партнерів, які мають європейські прагнення та відповідають визначеним умовам і критеріям.

Логічно, що коаліція на підтримку членства України в Європейському Союзі почала формуватися саме з Литви та Польщі, які є нашими стратегічними партнерами. Але триває системна робота з усіма державами – членами ЄС для отримання змістовної політичної підтримки на шляху нашої країни до Євросоюзу, - йдеться у повідмленні Офісу президента.

Нагадаємо, 3 травня президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Польщу, там він зустрівся з очільником країни Анджеєм Дудою. Крім того, український президент розмовляв з європейськими лідерами про вступ України до ЄС та НАТО і важливість цього кроку для стримування російської агресії.

1