Зеленський прокоментував ухвалення Радою закону про референдум

Тепер влада буде змушена дослухатися до волі народу, вважає президент
Головне
Зеленський прокоментував ухвалення Радою закону про референдум
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
27 Січня 2021, 10:01
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вітає ухвалення Верховною Радою закону "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (законопроєкт № 3612).

Про це повідомляє Офіс президента.

Пресслужба глави держави нагадує, що цей проєкт закону був ініційований президентом та розроблений відповідно до вимог Конституції України для законодавчого врегулювання питань, пов’язаних з проведенням всеукраїнського референдуму.

Зеленський зауважив, що ухвалення відповідного закону було одним з важливих пунктів його передвиборчої кампанії під час президентських виборів, адже документ робить чіткішим діалог між владою та суспільством.

Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень, а влада буде змушена дослухатися до волі народу. Референдум є вагомим інструментом розширення демократії в Україні, – сказав президент (досьє Володимира Зеленського).

Читайте також

У законі визначено, що не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;
  •  що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їхньої реалізації;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським. Більшість із 255 голосів забезпечили нардепи фракції "Слуга народу".

1