Рада проголосувала в другому читанні за закон про референдум

"За" проголосували 255 нардепів
Головне
Рада проголосувала в другому читанні за закон про референдум
Засідання Верховної Ради України, народні депутати (фото: УНІАН)
26 Січня 2021, 15:23
читать на русском

Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомляють журналісти із сесійної зали парламенту.

Більшість із 255 голосів "за" забезпечили нардепи фракції "Слуга народу".

Як відомо, закон про народовладдя був одним з передвиборчих обіцянок президента Зеленського. Розгляд законопроєкту про референдум був одним із ключових пунктів порядку денного сьогоднішнього засідання Ради.

Згідно з документом, предметом всеукраїнського референдуму може бути затвердження закону про внесення деяких змін до Конституції (йдеться про загальні засади, вибори й сам референдум, а також правосуддя, загалом 38 статей – ред.), питання загальнодержавного значення, зміна території України та втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Разом з тим всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроєктів з питань податків, бюджету та амністії, а також питань, які віднесені до компетенції органів правопорядку (призначення винних, винесення вироків).

Проєкт закону також розширює коло суб’єктів процесу референдуму, як прихильників, так і опонентів питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації.

Крім того, законопроєкт визначає можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Всеукраїнський референдум щодо затвердження змін до розділу І "Загальні положення", розділу ІІІ "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" Конституції України призначається президентом.

Всеукраїнський референдум щодо зміни території України призначається Верховною Радою.

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується указом президента (на вимогу не менш як 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення всеукраїнського референдуму зібрано не менш як у двох третинах адміністративно-територіальних одиниць, зазначених в частині другій статті 133 Конституції України, і не менш як по сто тисяч підписів у кожній з них).

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень, і відповідь на нього має бути "так" або "ні".

Всеукраїнський референдум не може призначатися чи проводитися у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.

Контроль щодо відповідності Конституції питання всеукраїнського референдуму здійснює Конституційний суд.

Читайте також

Нагадаємо, народним депутатам з фракції "Слуга народу" пригрозили виключенням з неї, якщо вони не голосуватимуть за президентський законопроєкт про процедуру загальнонаціонального референдуму. Голова фракції Давид Арахамія (досьє Давида Арахамії) пригрозив у партійному чаті тим колегам, які не хотіли голосувати за законопроєкт президента Зеленського про референдум, виключенням з фракції.

Друзі, повідомляю групу, яка сьогодні отримала команду не голосувати за програмну обіцянку президента про закон про референдум. Це вододіл. Щодо всіх, хто не голосуватиме, буде поставлено питання про виключення з фракції "Слуга народу", - написав у чаті Арахамія.

Пізніше слова Арахамії підтвердила перша заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук (досьє Євгенії Кравчук).

1