Зеленський розраховує на зростання економіки у 2021 році

Президент хоче однакових правил гри для всіх українських бізнесів
Головне
Зеленський розраховує на зростання економіки у 2021 році
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
19 Березня 2021, 19:18
читать на русском

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Малий і середній бізнес та держава" заявив, що розраховує на економічне зростання в Україні у 2021 році.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Президент зокрема нагадав про кроки, які були здійснені для покращення бізнес-клімату в Україні:

  • скасовано понад 160 указів, які гальмували розвиток бізнесу численними обмеженнями
  • запроваджено мораторій на перевірки бізнесу
  • ухвалені закони про концесію, ринок землі, державну підтримку інвесторів, Бюро економічної безпеки
  • масштабна приватизація, яка обов’язково буде продовжена.

Ми досягли непоганих показників макроекономіки – рекордно низької в історії України інфляції, облікової ставки НБУ та максимального рівня золотовалютних резервів за останні вісім років. Україна піднялась у рейтингу Doing Business та підвищила кредитний рейтинг, – зазначив глава держави.

Він також наголосив на запуску програми "Доступні кредити 5-7-9%", за якою малий і середній бізнес на сьогодні отримав понад 10 млрд грн. Крім того, був запущений портал державних послуг "Дія", за допомогою якого з’явилася можливість відкрити ФОП за 15 хвилин.

Президент додав, що ці та інші заходи дали Україні змогу у 2020 році, в часи коронакризи, вистояти та отримати менше падіння у порівнянні з багатьма країнами Європи та світу.

Зараз ми відновлюємось і маємо всі підстави розраховувати на зростання економіки у 2021 році, – зазначив глава держави.

Також, за словами Зеленського, для ефективної взаємодії бізнесу з державою створена Рада з питань сприяння розвитку малого підприємництва, яка має розробити рішення, що усунуть перешкоди та покращать умови для ведення бізнесу в Україні.

Довгі роки існували умови, які сприяли роботі "в тіні" та зарплатам у конвертах. Ми це розуміємо, тому що була недовіра до держави. Розумію, що вона поки що існує. Тому люди ухилялися від сплати податків. Проте часи змінюються. Ми прагнемо справедливих, прозорих і єдиних для всіх правил гри. Але ця "гра" можлива тільки за участі двох гравців: і держави, і бізнесу. Ми потребуємо і ваших, шановні бізнесмени, кроків назустріч, готовності працювати чесно, відкрито та дуже відповідально. Давайте разом доведемо, що в Україні це дійсно можливо, – звернувся Глава держави до підприємців.


Контекст. 8 лютого глава українського уряду Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) заявив, що економіка України повернулася до докарантинного рівня, а ВВП України у 2021 році зросте щонайменше на 4,6%.

1