Зеленський: Україна готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією

Наша країна може надати ЄС свої підземні сховища для резерву палива
Важливо
Зеленський: Україна готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією
Газопровід
18 Листопада 2021, 09:01
читать на русском

Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн запевнив, що Україна готова сприяти подоланню газової кризи в Європі.

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, Зеленський представив низку пропозицій, спрямованих на запобігання енергетичній кризі у Європі. Зокрема, співрозмовники обговорили ідею щодо створення регіональної платформи зі зміцнення енергетичної безпеки.

Президент України наголосив, що наша держава готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією та надати власні підземні сховища для зберігання стратегічного резерву палива, - кажуть в ОП.

Зеленський та Урсула фон дер Ляєн також детально обговорили питання енергетичної безпеки Європи. У цьому зв’язку президент України вкотре наголосив, що проєкт "Північний потік – 2" є насамперед безпековою загрозою для всієї Європи.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус заявляв, що Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Також Герус повідомив, що Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані.

10 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що не виключає застосування Росією "енергетичного тероризму".

Читайте також