Зеленський: Україна не може ввести подвійне громадянство

Питання унеможливлює примусова паспортизація українців на окупованих територіях
Головне
Зеленський: Україна не може ввести подвійне громадянство
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
3 Вересня 2021, 14:38
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський розповів, чому в Україні неможливе подвійне громадянство.

Під час спілкування з викладачами та експертним середовищем Стенфордського університету в межах візиту до США, як передає телеканал "Дом", глава держави зазначив, що законодавство щодо подвійного громадянства в Україні не може бути універсальним.

За його словами, це питання складне через те, що в окупованому Криму, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) Росія проводить примусову паспортизацію українців.

Я виступаю за подвійне громадянство. Українські парламентарі розглядають це питання. Але дуже важливо тут — чи дійсно це на часі саме сьогодні. Бо є складнощі. Відносно тимчасової окупації нашого українського пів острова. Ви знаєте правду, що є паспортизація, була вона довгою, понад 20 років проводилася паспортизація російськими паспортами громадян України на території Криму. Зараз відбуваються паралельні речі на території тимчасово окупованої частини Донбасу — близько 600 тис. російських паспортів роздані на наших, українських територіях, які зараз окуповані, — сказав президент.

Зеленський наголосив, що через перераховані складнощі потрібно правильно вибудувати законодавство щодо подвійного громадянства, і "воно не може бути універсальним".

Нагадаємо, РНБО доручила Кабінету міністрів України розробити проєкт закону щодо осіб з подвійним громадянством.

Секретар РНБО Данілов заявив, що до декларацій, які заповнюють українські чиновники, додадуть рядок про наявність подвійного громадянства.

Читайте також