Зеленський відповів на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів

Президент доручив прем'єру розібратися у питанні
Зеленський відповів на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів
Одностатевий шлюб Фото: Brianna Amick pexels.com
2 Серпня 2022, 21:01
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів в Україні.

У своїй відповіді на громадський запит глава держави зазначив, що у сучасному світі "рівень демократичності суспільства вимірюється у тому числі через політику держави, спрямовану на забезпечення рівних прав для усіх громадян".

Кожен громадянин є невіддільною частиною громадянського суспільства, на нього поширюються усі права і свободи, закріплені в Конституції України. Усі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними (стаття 21 Конституції України). Сімейним кодексом України визначено, що сім'я є первинним та основним осередком суспільства. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Зеленський додав, що за Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка (стаття 51).

Він зазначив, що в умовах воєнного або надзвичайного стану Конституція України не може бути змінена (стаття 157 Конституції України).

Водночас уряд напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства у рамках роботи з утвердження та забезпечення прав і свобод людини. Відповідно до статті 116 Конституції України Кабінет міністрів України вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина, - каже президент.

Зеленський повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра України з проханням розглянути порушене в електронній петиції питання та поінформувати про відповідні результати.

Нагадаємо, 3 червня на сайті ОП з'явилася петиція щодо легалізації в Україні одностатевих шлюбів. 10 липня стало відомо, що петицію №22/144562-еп підписали понад 25 тисяч людей.