Зеленський вніс до Ради п'ять законопроєктів щодо громадянства

Президент хоче врегулювати питання, які стосуються подвійного громадянства
Головне
Зеленський вніс до Ради п'ять законопроєктів щодо громадянства
Закон України (фото: t.me/verkhovnaradaukrainy)
2 Грудня 2021, 14:51
читать на русском

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради низку законопроєктів, що стосуються множинного громадянства.

Як повідомляє пресслужба глави держави, документи розроблено на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства», введеного в дію указом Глави держави № 85/2021 від 4 березня 2021 року.

Зокрема, до парламенту відправлено проєкт закону щодо українського громадянства, покликаний забезпечити правову визначеність ставлення держави до українських громадян, які мають громадянство (підданство) інших держав.

Він актуалізує положення законодавства у сфері громадянства та уточнює повноваження державних органів, які беруть участь у розв'язанні питань громадянства України.

Також до парламенту подано проєкт закону "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства", який визначає правові та організаційні засади функціонування системи декларування громадянами України наявності громадянства інших держав або перебування у процедурі набуття чи припинення громадянства (підданства) іноземної держави.

Також він містить правові засади перевірки достовірності поданих у деклараціях відомостей, протидію використанню громадянства іншої держави як інструменту втручання у внутрішні справи України, посяганню на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Разом з ним до Верховної Ради подано пов'язаний законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері громадянства)", яким пропонується встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання суб'єктом декларування декларації про наявність громадянства (підданства) іноземної держави, про перебування в процедурі набуття чи припинення громадянства іноземної держави тощо.

Крім того, Зеленський вніс до Ради законопроєкт щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства. Ним пропонується встановити обмеження на зайняття посад в органах судової влади громадянами України, які мають або набули громадянство іншої держави.

До парламенту також подано проєкт закону, який пропонує встановити обмеження на зайняття посад у митних органах громадянами України, які мають або набули громадянство або підданство іноземної держави чи держав.

Президент закликає народних депутатів усіх фракцій і груп підтримати внесені ним законопроєкти. Ухвалення цих документів стане черговим етапом у становленні та удосконаленні інституту громадянства України, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, під час щорічного послання до Верховної Ради президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що внесе до Верховної Ради законопроєкт про подвійне громадянство для українців, які проживають за кордоном.

Він зазначив, що для українців, які проживають у США, Канаді та країнах ЄС, є важливим питання множинного громадянства.

Читайте також

1