Зеленський закликав Залужного не займатися політикою

У ЗМІ все частіше обговорюється можливість участі головкома Залужного у президентських виборах
Головне
Зеленський закликав Залужного не займатися політикою
21 Листопада 2023, 14:42
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час війни військові не можуть займатися політикою, оскільки це "не веде до єдності нації". Хоча вважає, що таке право вони мають.

"Тоді він повинен увійти в політику, і тоді він не зможе займатися війною. Якщо ви керуєте війною, пам'ятаючи про те, що завтра ви займатиметеся політикою або виборами, то на словах і на лінії фронту ви поводитеся як політик, а не як військовий, і я вважаю, що це величезна помилка. При всій повазі до генерала Залужного і до всіх командирів, які знаходяться на полі бою, є абсолютне розуміння ієрархії і все, і не може бути двох, трьох, чотирьох, п'яти", - Заявив президент в інтерв'ю The Sun.

Заява Зеленського із закликом до Залужного дотримуватись ієрархії та не займатися політикою - перше публічне підтвердження конфлікту з головкомом з боку президента.

До цього про нього говорили лише на рівні чуток. Тепер, після цілком однозначних слів Зеленського, можна констатувати, що конфлікт існує і він настільки серйозний, що президент вважав за потрібне про нього висловитися в інтерв'ю закордонним ЗМІ.

Якщо коротко, то має дві складові.

1. Розбіжність оцінок президента та головкому щодо ситуації на фронті та подальшої стратегії війни (що виявилося в полеміці з приводу статті Залужного в Economist).

2. Популярність Залужного в Україні та його сильні позиції серед західних союзників, що автоматично робить його головною альтернативою Зеленському в очах тих сил всередині України та за її межами, які вважають за необхідне зміну влади в країні.

Нагадаємо, народний депутат Олексій Гончаренко в ефірі одного з телеканалів заявив, що Володимир Зеленський ухвалив рішення щодо проведення президентських виборів 31 березня 2024 року.

29 жовтня 2023 року в Україні мали відбутися парламентські вибори , однак під час дії військового стану така можливість заборонена законом. Також уже 2024 року в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Читайте також

1