Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ після скандальної заяви

Робота ТКГ продовжиться без нього
Головне
Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ після скандальної заяви
Вітольд Фокін
30 Вересня 2020, 13:32
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо питань делегації України для участі в Тристоронній контактній групі. Цим документом Вітольд Фокін виведений зі складу делегації України в ТКГ та звільнений від виконання обов'язків першого заступника глави делегації. Про це повідомляє сайт президента.

Для президента є принциповим, щоб усі, на кого покладено виконання функцій від імені держави, завжди керувалися у своїй діяльності та висловлюваннях національними інтересами України й чинили справедливо. Президент констатував, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

У пресслужбі уточнили, що представляти державу на будь-якому рівні – це не шанс для особистих поглядів та амбіцій, це – безумовний обов'язок втілювати в життя позицію держави та інтереси українського народу.

Робота української делегації в Тристоронній контактній групі продовжиться на основі чіткого розуміння повного контролю Росією тимчасово окупованих територій України. Головною метою нашої делегації, як і всієї держави, є повернення виключно на українських умовах усіх тимчасово окупованих територій, наших людей, а також встановлення довготривалого миру, - додали у повідомленні.

Читайте також

Також звільнення прокоментував радник Андрія Єрмака Михайло Подоляк.

На мій погляд, подібне звільнення - обов'язковий інструмент для людей, які так і не зрозуміли свою роль і місце в настільки складному переговорному процесі і які не можуть правильно інтерпретувати фундаментальні принципи державної політики, - сказав він у коментарі "Парламент.UA".

Нагадаємо, заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську Вітольд Фокін не бачить жодних підтверджень, що між Україною та Росією ведеться війна на Донбасі.

У пресслужбі Офісу президента 30 вересня відреагували на заяву Фокіна.

Безумовно, заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, вже надана належна оцінка. Перш за все - суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти, - йдеться в заяві ОП.

Раніше у Мережі розгорівся скандал після заяви Марії Фокіної про те, як її дідусь Вітольд Фокін потрапив до Тристоронньої контактної групи у Мінську. За її словами, вона домовилась про цю роботу для дідуся зі своїм давнім другом Андрієм Ермаком.

Пізніше, джерела "Парламент UA" в офісі президента повідомили, що насправді участь Фокіна у делегації була умова експрезидента Леоніда Кравчука.

1