Земельній реформі рік: скільки українських угідь продано

З початку земельної реформи укладено 1005 тисяч договорів
Земельній реформі рік: скільки українських угідь продано
Поле (Фото: pexels)
2 Липня 2022, 09:21
читать на русском

Першого липня виповнюється рік, як відкрився ринок землі України. Реформа повернула право власності громадянам держави на власну землю, управління якою перейшло до громад.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Запуск земельної реформи зруйнував всі міфи земельної реформи. Земельна реформа запустилася, працює без корупції та у дещо спрощеному варіанті. Єдині негативні зауваження пов’язані з технічним оформленням, але робота над цим триває. Ми працюємо за правилами ринкової економіки,  - наголосив міністр (досьє Миколи Сольського).

За рік роботи ринку землі укладено понад 1005 тисяч договорів. Це не лише купівля-продаж, але й дарування та довічне утримання. Станом на початок повномасштабного вторгнення росії, було укладено 1002 тисячі угод та відчужено близько 252 гектарів земельних ділянок. із повного обсягу землі, близько 32 мільйонів гектар. Середньозважена ціна за гектар близько 37 тисяч гривень. І це на 30% більше від стартової ціни на землю.

Нагадаємо, що у концепції земельної реформи в Україні є низка положень, які експерти однозначно відносять до недоліків роботи авторів реформи і які можуть мати незворотні наслідки для аграрної галузі, яка генерує 17% ВВП і 45% валютних надходжень до бюджету.

Читайте також

1