Зливи та вітер: в Україні оголошено перший рівень погодної небезпечності

Значні дощі очікуються майже по всій території країни
Зливи та вітер: в Україні оголошено перший рівень погодної небезпечності
Дощ в Києві фото: нацполіція
19 Вересня 2021, 10:33
читать на русском

Синоптики випустили попередження про грози та значні дощі у більшості областей України.

За даними Українського гідрометцентру, 19 вересня вночі у західних, північних та Черкаській областях, вдень у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях очікуються значні дощі.

У західних областях пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с. Оголошено перший рівень небезпечності, жовтий.

У Києві та Київській області 19 вересня вночі  також очікується значний дощ. діятиме перший рівень небезпечності, жовтий.

Також в УГМЦ попередили про небезпечні гідрологічні явища.

Через зливи очікується підйом рівнів води, над поточними рівнями:

  • 19 вересня на річках басейнів Сяну, Дністра (Львівська, Івано-Франківська області) та річках Закарпаття на 0,3-1,5 м; р.Латориця та в нижній течії Боржави до 2,0 м, без негативних наслідків. В місцях проходження сильних злив можливе формування значного місцевого та схилового стоку.
  • 19 вересня на річках басейнів Прута та Сірету на 0,2-0,8 м, без негативних наслідків.
  • до 21 вересня на річках басейну Прип'яті на 0,1-0,5 м; на р. Прип'ять в створі поста Річиця Волинської області можливе досягнення відмітки виходу води на заплаву з частковим затопленням пасовищ (перший рівень небезпеки - жовтий).

Рятувальники повідомляють, що 19 вересня внаслідок ускладнення погодних умов (пориви вітру, дощ, гроза) через спрацювання систем автоматичного захисту ЛЕП знеструмлено 32 населені пункти у 3 областях (Сумська – 18, Миколаївська – 8 та Чернігівська – 6). До відновлення електропостачання залучено бригади обленерго.

Нагадаємо, народний синоптик Володимир Деркач вважає, що у жовтні українцям потрібно очікувати бабиного літа. Погода буде теплою та сонячною. При цьому у вересні погода буде мінливою.

Читайте також

1