ЗСУ та ЗМІ: кому найбільше довіряють українці - соцопитування

Натомість українці стали менше довіряти священнослужителям
Головне
ЗСУ та ЗМІ: кому найбільше довіряють українці - соцопитування
Українці, прапор України / Фото: Pexels
13 Січня 2023, 18:11
читать на русском

Довіра українців до церкви падає, а до Збройних сил України, силових структур та засобів масової інформації зростає. Зокрема, за останній рік (між груднем 2021 і груднем 2022 років) рівень довіри до Збройних сил зріс із 72% до 96% відповідно.

Такі дані всеукраїнського опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

У КМІС зазначають, що високою є довіра до президента України і волонтерів. При цьому зазначають, що у грудні 2021 року 27% довіряли президенту (і баланс був від'ємним -23%, тобто було більше тих, хто не довіряв, ніж довіряв), проте за рік показник зріс до 84%. До волонтерів довіра зросла з 68% до 84%.

Водночас за даними опитування, знизилась довіра до церкви: частка тих, хто їй довіряє, знизилася з 51% до 44%.

При цьому до українських ЗМІ за останній рік довіра зросла з 32% до 57% (баланс зріс з -7% до +43%). А довіра до російських ЗМІ і раніше була відсутньою, тому наразі ця відсутність стала ще більш виразною: з 3% до 1% стало ще менше тих, хто довіряє.

Є значне підвищення довіри до СБУ - вона зросла з 29% до 63% та Національної поліції – з 30% до 58%.

Також значно покращилося сприйняття уряду та Верховної Ради. Довіра до уряду зросла з 14% до 52%.

"У випадку парламенту, хоча загалом показники довіри не є високими, але також має місці значний ріст довіри: з 11% до 35%, а баланс зріс з -56% до +2%", - йдеться в дослідженні.

У КМІС повідомили, що в грудні 2022 року до переліку інституцій додали прокурорів та суди.

"Як виявилося, це єдині українські інституції, які мають негативний баланс довіри-недовіри і до яких українці ставляться найбільш критично. Так, судам довіряють 25%, не довіряють 34% (решта не мають визначеного ставлення) (баланс становить -9%). Прокурорам довіряють 21%, не довіряють – 32% (баланс становить -11%)", - зазначили в КМІС.

Також, згідно з результатами опитування, українці почали більше довіряти звичайним людям у своєму населеному пункті – з 63% до 71%. Цього року запитали в респондентів про ставлення до переселенців - загалом 52% опитаних довіряють їм і лише 10% не довіряють (решта мають невизначене/байдуже ставлення).

Як наголосив заступник директора КМІС Антон Грушецький, зростання довіри до політичного керівництва та силових структур в умовах війни є ще одним свідченням згуртування громадян у критичних обставинах, що є одним з ключових факторів успішного опору ворогові.

"Важливо, що українці більше довіряють не лише ЗСУ, але й СБУ та Національній поліції, які виконують також дуже важливі функції. Важливим є не тільки покращення ставлення до президента, але й покращення сприйняття уряду та парламенту, оскільки ці інституції відіграють важливу роль у процесах організації життя країни в умовах війни, а також несуть відповідальність за реформування країни за європейськими зразками", - сказав він.

Він зауважив, що багато українців виразно скептично ставляться до прокурорів та судів, а відповідно, до справедливості в країні. Тому українські законодавці та урядовці мають розуміти, що після перемоги запит на верховенство права і справедливість лише актуалізується, тому треба діяти "на випередження" і зараз розв'язувати проблеми.

Нагадаємо, більш ніж половина українців назвали політиком 2022 року чинного главу держави Володимира Зеленського, на другому місці — головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

1