Будь-який локдаун краще, ніж нічого не робити

Володимир Фесенко

Політолог

Будь-який локдаун краще, ніж нічого не робити
Фото: Рexels
2 Грудня 2020, 19:15
читать на русском
Настрої в суспільстві, експертному та політичному середовищі щодо жорсткіших обмежень кардинально протилежні

В Україні м’якший карантин ніж у західноєвропейських і деяких східноєвропейських країнах. Ситуація неоднозначна. Як повідомляють ЗМІ, уряд розглядає 4 різних варіанти локдауну. Один з варіантів - ввести обмеження найближчим часом, до свят, щоб завершити до Нового року. Інший варіант - після НР. Також розглядають можливість локдауну у період свят.

Який із запропонованих варіантів локдауну в Україні оптимальний

Оптимального варіанту немає. На Заході ситуація також дуже різна. Хтось хоче завершити локдаун до різдвяних свят, а хтось навпаки, триматиме карантин і після Різдва та Нового року. Це вирішують від ситуації та тенденцій у кожній окремій країні.

Запропоновані в Україні заходи не є суворішими, але є своя специфіка. Здається, що навіть в уряді та Офісі президента немає спільної позиції коли саме вводити локдаун, але, так виглядає, що питання буде вирішене найближчими днями. Їм необхідно ухвалити якесь рішення, адже той карантин (карантин вихідного дня - ред.), який ввели з 14 листопада, тривав до 30-го числа. Тож їм треба визначитись найближчим часом, яким буде локдаун в Україні та коли.

Про ймовірні ефекти та наслідки локдауну в Україні

Будь-який локдаун краще, ніж нічого не робити. Проблема у тому, що потрібно знайти оптимальний баланс між питаннями епідеміологічної безпеки та інтересами економіки та мінімізації економічної кризи. У будь-якому випадку, яке б не було рішення, економічні втрати все ж будуть неминуче. А от як їх мінімізувати - це залежить від дати локдауну і його масштабів. Тож зараз політики шукають більш-менш оптимальний варіант, але у будь-якому разі, це буде менше зло.

Читайте також

Тут треба визначити ризики: або колапс медичної системи і втрати не тільки економічні, але й медичні, соціальні та політичні ризики, або ризики пов’язані з економічною ситуацією. Саме тому, одна з пропозицій саме на новорічні свята. Так чи інакше економічне життя завмирає певною мірою в першій половині січня. Можливо з цього й виходитимуть. Хоча медики вважають, що локдаун варто ввести вже у грудні, щоб стабілізувати ситуацію і перервати епідеміологічні ланцюжки і врятувати медичну систему від колапсу.

Як може відреагувати на локдаун українське суспільство

Суспільство реагує неоднозначно. Єдиної реакції немає. Якщо оцінювати настрої, то в суспільстві вони такі ж, як і в експертному та політичному середовищі. Тобто кардинально протилежні. Одні, ті хто пов’язані з торгівлею, громадським харчуванням та іншим малим бізнесом, проти будь-яких карантинних обмежень. Оскільки це для них втрати чи прибутків, чи навіть роботи.

Цей сегмент достатньо помітний, але це далеко не більшість населення. е проявляється, як правило, у великих містах. Інша ж точка зору, яка має більше прихильників, що потрібно рятуватись і для цього вводити жорсткий локдаун. Тому з такою ідеєю виступали міністри внутрішніх справ та охорони здоров’я.

До чиєї думки більш схильний Кабінет міністрів

Це дві жорсткі позиції між якими влада намагається маневрувати. Більшість населення, хоч і не хочуть жодних обмежень, все ж розуміють, що з пандемією потрібно боротись.

Тож у громадській думці суперечлива реакція на ймовірне рішення уряду про локдаун. Поєднуються прямо протилежні підходи та оцінки. Головне у цій ситуації якомога швидше визначитись. Суспільство, хоча й не все, та все ж прийме рішення влади. Протести ймовірно будуть, але вони й зараз є. Однак локдаун відрізнятиметься від весняного. Працюватиме транспорт і тривалість обмежень буде коротша.

Детальніше про запланований в Україні локдаун та про обмеження у західних країнах читайте у матеріалі Парламент.UA: Свята на карантині: чому Україна знову не у тренді