Свята на карантині: чому Україна знову не у тренді

Деякі українські міста, не чекаючи рішення уряду, вже почали думати, як проведуть зимові свята під час пандемії
Ексклюзив
Свята на карантині: чому Україна знову не у тренді
Фото: УНІАН
25 Листопада 2020, 20:54
читать на русском

Кабінет міністрів України розглядає можливість введення жорсткого карантину на період різдвяно-новорічних свят через стрімкий ріст захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19.

З пропозицією запровадити двотижневий локдаун на свята виступив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд розглядає різні варіанти щодо можливого впровадження жорсткого локдауну на період зимових свят.

Очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов уточнив, що запровадження тотального карантину із прив'язкою до новорічних свят можливе у тому випадку, якщо буде стрімкий приріст добових випадків захворюваності.

Будь-які карантинні обмеження вводяться лише з точки зору епідеміології, виходячи з цифр зростання. Ми дивимося і говоримо про те, що у нас таке може бути – жорсткий карантин. І ми про це говоримо постійно, - заявив він в етері одного з телеканалів.

Як готується до свят під час пандемії влада у регіонах

Поки Кабмін розглядає варіанти локдауну по всій країні, деякі представники міської влади вирішили діяти на упередження і придумувати свої варіанти обмежень.

Так у Києві організатори новорічних свят через пандемію COVID-19 переходять до “плану В” й залишать центральну частину столиці майже вільною.

Як розповів засновник проєкту Folk Ukraine Ігор Добруцький, який відповідає за організацію святкування, зокрема з Володимирського узвозу в грудні приберуть фуд-корти, а на Софіївській площі залишать тільки ялинку.

Залишиться тільки ялинка, щоб люди могли привітати одне одного. Ярмарку не буде. Залишимо ілюмінацію, ялинку, святкування й надію, – сказав Добруцький.

Також інші святкові локації частково перенесуть у район Арки дружби народів, частину будиночків “з напоями” розмістять на Володимирській гірці.

На Контрактовій площі буде гірка з ковзанкою та ялинкою. Там продаватимуть сувеніри, солодощі й напої.

Крім того, міський голова Вінниці Сергій Моргунов повідомив, що цьогоріч у місті через епідемію коронавірусу не встановлюватимуть головну ялинку, а святкові заходи перенесуть в онлайн-формат.

У Львові ще у жовтні заявили, що планують встановити ялинку, однак зазначили, що проведення будь-яких масових заходів на території міста, включаючи новорічні та різдвяні святкові заходи, ярмарки тощо відбуватиметься у суворій відповідності до вимог, встановлених Головним державним санітарним лікарем України щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні публічних подій.

Як бізнес планує корпоративи у зв’язку з COVID-19

Що ж стосується бізнесу, то згідно з опитуванням порталу AIN.UA, 72,4% компаній скасували святкові корпоративи на честь Нового року. Решта 27,6% повідомили про запланований керівництвом корпоратив, не дивлячись на пандемію.

Основною причиною відмови компанії від корпоративу 76,8% назвали коронавірус і незгоду керівництва збиратися командою. 15,5% опитаних відзначили, що подібний захід несе за собою великі витрати для компанії. У 7,7% випадків проти свята виступили самі співробітники.

Водночас у компаніях придумали й альтернативні варіанти свята. Найбільш поширеним є формат онлайн-святкування за допомогою Zoom та інших сервісів відеозв'язку.

Крім цього, в топі варіантів опинилися поїздки, зокрема в Карпати, Одесу та інші туристичні міста України.

Також респонденти розповіли про міні свята по департаментах, окремими командами і групами охочих.

Також альтернативою у більшості випадків компанії планують витратити бюджет на корпоратив на цінні подарунки співробітникам. Про перспективу виплатити грошову премію заявили 12,3% опитаних.

Які карантинні заходи вводять за кордоном

У той час, як український уряд роздумує над посиленням обмежувальних заходів, у деяких країнах на період свят навпаки планують послабити карантин.

Так, уряд Великої Британії планує скасувати карантинні обмеження для населення спеціально в період Різдва, щоб дати можливість сім’ям повноцінно відзначити це свято та відвідати родичів. Урядовий план передбачає загальне посилення карантинних обмежень із 2 грудня, проте в дії цих обмежень буде пауза з нагоди Різдва, яка триватиме до 5 днів.

Також у Німеччині 16 федеральних земель планують дозволити зібрання до 10 людей протягом Різдва та Нового року.

Урядовці домовились різко збільшити пропускну спроможність державної залізниці Deutsche Bahn протягом зимових місяців, аби зменшити ймовірність інфікування пасажирів.

Крім того, президент Франції Еммануель Макрон оголосив про початок поетапного пом'якшення карантинних обмежень.

План складається з трьох етапів. Перехід до кожного наступного залежить від швидкості поширення коронавірусу.

Перший етап розпочнеться 28 листопада. З того часу громадяни зможуть займатися спортом на вулиці до трьох годин на день і в межах 20 кілометрів від свого будинку. Також зможуть відкритися магазини, які продають товари не першої необхідності, такі як одяг та іграшки. Дозволяється відновлення релігійних служб, але за умови присутності не більше 30 людей.

Другий етап послаблення обмежень, за умови стабільної епідеміологічної ситуації, має розпочатися з 15 грудня. Влада розраховує, що тоді кількість нових випадків щоденно буде зменшуватися на 5 тисяч.

Тоді дозволять відкритися кінотеатрам і театрам, але все ще буде діяти комендантська година з 21:00 до 07:00.

І якщо кількість заражень буде менш як 5 тисяч на день, то з 20 січня відбудеться перехід до третього етапу.

Тоді відкриють ресторани й тренажерні зали, відновлять навчання у школах та університетах.

Що кажуть медики про можливий локдаун на свята

Варто зауважити, що Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що збереження жорстких карантинних обмежень на Різдво може мати негативні наслідки.

Якщо людям не дадуть можливості зустрічатися, у багатьох це викличе смуток і пригнічений стан, що може привести до "втоми від обмежувальних заходів" і, можливо, подальшого протесту проти них, - зазначив виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я Майкл Райан.

При цьому у ВООЗ застерігають від зняття обмежень під час Різдвяних свят.

Якщо в країні немає необхідної інфраструктури, і влада не в змозі відслідковувати контакти хворих і ізолювати їх, то послаблення призведуть до різкого зростання числа заражень, - сказав Райан.

Він додав, що немає наукової формули, за якою можна вирахувати, які послаблення або скільки днів святкування можуть призвести до погіршення ситуації.

Психотерапевт Марія Мельник у коментарі “Парламент.UA” пояснила, що у холодну пору року відбувається загострення або поява депресивних розладів чи панічних атак.

Разом з тим, наразі така ситуація, що люди дуже виснажені. Політична та економічна кризи. З точки зору психології, люди не відчувають себе у безпеці, не довіряють державі та оточенню, почувають себе у небезпеці, - пояснила Мельник.

За її словами, так виникає постійне відчуття стресу і недовіри у поєднанні з відчуттям замкнутого простору і відсутністю позитивних вражень.

Зимою так багато свят саме тому, що вони допомагають психологічно людині пережити цей темний та холодний час, коли відбувається дуже мало подій в цілому, - зауважила психотерапевт.

Мельник також розповіла, що у світі проводять дослідження, які показали, що у зв’язку з пандемією зростає кількість психічних захворювань. За її словами у США чи Європі фіксують кількість антидепресантів, виписаних за місяць і під час карантину вона значно зростає. Вона додала, що в Україні статистика ймовірна схожа, однак її рахують.

Мельник зауважила, що наразі в Україні різко зросла кількість звернень за психологічною допомогою, однак це виключно ті, хто може собі це дозволити.

Я прогнозую, що карантин на свята все ж введуть, але думаю це погіршить ситуацію, - сказала психотерапевт.

Мельник рекомендує у ситуації психологічної напруги систематизувати свою діяльність. Також психотерапевт порадила прогулянки. Крім того, на її думку, хороший спосіб тримати рівновагу - це спорт. Також психотерапевт закликала тих, хто відчуває потребу звертатись за допомогою до спеціалістів, а не доводити ситуацію до крайнощів.

1