Цьогоріч святкова піротехніка злякала навіть собак, які бували на полігонах

Олександра Завальна

Ветеранка, засновниця курсів домедичної допомоги К-9 "CanRes Ukraine"

Цьогоріч святкова піротехніка злякала навіть собак, які бували на полігонах
Фото: Flickr.com
6 Січня 2021, 18:27
читать на русском
Відмова від салюту не зробить свято менш цікавим, а от для тих кому тяжко від цього - зробить приємнішим

Вперше у 2014 я побачила як привозять тварин додому з фронту.

Тварини, які пережили війну

Мій товариш, після бойового завдання та сутички з сепаратистами побачив як недалеко від людей бігає породиста вівчарка, але нікого не підпускає, як далі виявилось окрім нього. Було зрозуміло, що її власника вже немає, але й лишити він її там не міг. Так вона поїхала до його родин на західну Україну.

Потім я бачила, як після ротації забирали з собою котів та собак хлопці та дівчата з різних підрозділів, хтось просив волонтерів їх переправляти додому, хтось віз потягом, а інколи просто шукали власників серед цивільних через Інтернет.

Як тварини сприймають піротехніку після війни

Головне, що об’єднує усіх цих тварин - це травми війни та людська зрада.

Багато тварин є реально контужені, деякі напівглухі, поранені й вилікувані, але всі вони дуже стресують від вибухів. Це правда. Наш побратим Масі, зустрів свого собаку на "промці", звідти й привіз з собою в Київ. Він неодноразово говорив як собака забивається під ліжко від салютів.

Як "відсвяткували" Новий 2021 рік

Чесно кажучи, цьогорічна активність по піротехніці навіть не давала спокою навіть моєму собаці, який бував на полігонах. Вже на третю годину вибухів поспіль зі свистом почав труситись і ховатись. Думаю, що річ у тім, що звуки йдуть зовні без розуміння що і як, тому дуже страшно "десь там загроза зовні".

Якщо відійти від теми травмованих війною, то серед моїх цивільних друзів я багато бачу перед святами постів з закликами до людей обмежити "прояви свята з піротехнікою", а також публікації з заспокійливими препаратами для своїх котів та собак.

Як розв'язати проблему піротехніки

Думаю, попри місцеві заборони салютам до закінчення ООС, має проявлятись моральна людська сторона з долею емпатії. Відмова від салюту не зробить свято менш цікавим, а от для тих кому тяжко від цього - зробить приємнішим.

Від співгромадян хочеться більше усвідомленості.

Детальніше про проблему "святкування" з піротехнікою читайте у матеріалі Парламент.UA: Що не так зі святковими феєрверками у країні, де є війна та чому їх забороняють

1