Феномен “Трампізму”: захоплення Капітолію - це закономірний збіг обставин

Володимир Фесенко

Політолог

Феномен “Трампізму”: захоплення Капітолію - це закономірний збіг обставин
Дональд Трамп. Фото: УНІАН
13 Січня 2021, 10:24
читать на русском
Це дуже негативний прецедент і політично відповідальність за це несе Трамп, який своїми діями сприяв такій ситуації

Ситуація 6 січня у столиці США була, хоча й не прямо, а опосередковано спровокована самим Трампом.

Як Трамп спровокував захоплення Капітолію

По-перше, специфікою його спілкування зі своїми прихильниками. Особливо постійне просування тези про фальсифікацію виборів, хоча жодного підтвердження, зокрема судовими рішеннями, цього не було. Однак Трамп нав’язливо повторював цю тезу.

По-друге, він пішов на певну мобілізацію своїх прихильників на захист своєї позиції. І треба розуміти, що частина його прихильників - це люди схильні до конспірологічного мислення, які не вірили раціональним аргументам, які дотримувались саме конспірологічного мислення та оцінки політичної ситуації. Це люди екзальтовані, які й так не дуже довіряли державним інституціям, а тут їх фактично ще й підбурювали хай хоч і не прямо, але опосередкованою.

Трамп сформував політико-психологічні засади цієї ситуації, а далі це вже було питанням збігу обставин.

Протести у США під Конгресом

Протести у США під Конгресом (фото: GETTY)

Які були передумови конфлікту

Є версії, що могли підбурювати. Є різні версії. Трамп вважає, що це антифа, хоча нема підтверджень У нас популярний “російський слід”. Однак, я вважаю, що це все наслідок специфічної американської ситуації. Зокрема у соціально-психологічному і політичному плані - це наслідок також епідемії. Вже навіть є термін - постковідний синдром. Люди, які довго перебувають у такому стані обмежень, певних острахів до епідемії, перебувають у ситуації психологічної напруги, яка так чи інакше потребує виходу. І часто цей вихід - у таких протестних діях. Саме таких хаотично протестних з насильницькими проявами

Поєдналось все: і феномен “трампізму”, який навколо себе фактично назбирав людей, які не довіряють державі та схильні вірити конспірологічним схемам, і психологічний наслідок епідемії та карантину, а також політико-ідеологічний розкол, який відбувся у США. Трамп став його каталізатором.

Все це врешті призвело до ситуації, що трапилась. Це певною мірою збіг обставин, але закономірний саме у феномені “трампізму”. Рано чи пізно щось подібне мало статись.

Прояви насильницьких дій до владних інституцій у США вже були, але на низькому рівні. Так щоб це відбулось стосовно Конгресу США - це вперше. Це дуже негативний прецедент і відповідальність за це несе політично Трамп, який своїми діями сприяв такій ситуації.

Читайте також

Як захоплення Капітолію може вплинути на Україну

Для України прямих впливів немає. Вплив може бути у разі, якщо все, що вже відбулося, матиме продовження і призведе до ослаблення США, як ключової держави у сучасних міжнародних відносинах.

Кризові тенденції певною мірою проявилися. Поки вони не призвели до серйозної політичної кризи, однак, якщо вони продовжуватимуться та призведуть до послаблення США, то безумовно це послабить наші позиції у протистоянні з Росією. А от якихось впливів на нашу внутрішню ситуацію це не матиме.

Трамп і Путін (фото: BBC News)

Чи причетна Росія до захоплення Капітолію

Я розумію людей, які активно розкручують версію російського втручання. Там були присутні російськомовні, чути російську мову під час цих подій, а після того, що ми бачили у деяких країнах - присутність спецслужбістів, отруєння Навального, історія у Солсбері, втручання російських ботоферм у вибори у США 2016 року, ситуація з Brexit - дуже хочеться вірити, що це організували росіяни. Однак, ця версія - це дзеркальна сторона версії, яка популярна у Росії, а також у деяких наших політиків, що наші два Майдани - це кольорові революції організовані Держдепом.

Подій, які відбулись у нас, а тепер і у Штатах, а там ще не закінчено, боюсь це матиме продовження, якщо немає передумов та внутрішніх настроїв у самому суспільстві - штучно це організувати неможливо, ні наші Майдани, ні захоплення Конгресу США.

Детальніше про ситуацію у Вашингтоні читайте у матеріалі Парламент.UA: Чому прихильники Трампа захопили Капітолій та чи вплине це на Україну

1