Вибори у США: чого чекати Україні

Перед минулими виборами президента США Україна здебільшого підтримувала демократку Гілларі Клінтон, однак тоді переміг Дональд Трамп
Ексклюзив
Вибори у США: чого чекати Україні
5 Листопада 2020, 17:48
читать на русском

Громадяни Сполучених Штатів Америки 3 листопада проголосували на президентських виборах. Наразі триває підрахунок голосів і інтрига ще зберігатиметься якийсь час. Хоча в Україні зовсім нещодавно відбулись місцеві вибори, увага українців останні кілька днів прикута саме до американського волевиявлення. І це не дивно, враховуючи, що США є головним стратегічним партнером України у війні з Росією.

Обидва кандидати, демократ Джо Байден та республіканець Дональд Трамп, вже встигли заявити про свою перемогу.

І якщо Байден висловлюється більш стримано, то чинний президент слів майже не добирає. Соцмережа Twitter навіть заблокувала його пост про голосування.

Вибори у США

Як вибирають президента у США

У Сполучених Штатах президента не обирають прямим голосуванням, як це відбувається в Україні.

Президента США обирає спеціальна колегія виборників, яким громадяни делегують повноваження проголосувати за кандидатів. Колегія складається із 538 людей у різній кількості від кожного штату, пропорційно до кількості населення. Для перемоги кандидат на пост президента має набрати щонайменше 270 голосів представників колегії виборників.

Також варто згадати “невизначені штати”, які не підтримують стабільно одну з політсил. Цьогоріч таких штатів аж вісім.

Процедура голосування як і день виборів (вівторок після першого понеділка листопада) у США майже не змінювалися з XVIII століття.

Федеральна виборча комісія зобов’язана оголосити результати виборів не пізніше 8 грудня.

Зазвичай підрахунок голосів займає кілька днів, однак цього разу процедура ймовірно затягнеться.

Цьогорічні особливості президентських виборів у США

У США виборці мають змогу проголосувати дочасно. Це можна зробити поштою або на заздалегідь відкритих дільницях.

У 2020 році цією опцією через пандемію коронавірусної хвороби скористалася рекордна кількість людей — понад 75 мільйонів (36% виборців), хоча ще у 2016 році дочасно проголосували 21% американців.

Крім того, явка на цьогорічних виборах сягнула майже 160 мільйонів людей, тобто майже 77% виборців. Це найбільший показник за останні 120 років.

Про явку на місцевих виборах в Україні читайте у матеріалі “Парламент.UA”: Апатія, традиційна байдужість та коронавірус: експерти про низьку явку на виборах.

Варто зазначити, що цьогорічний підрахунок голосів супроводжувався протестами у низці штатів.

Які стосунки у кандидатів у президенти США з Україною

Чинний президент США Дональд Трамп в одному з інтерв’ю підсумовуючи свою політику щодо України згадав про попередника Барака Обаму у якого Байден обіймав посаду віцепрезидента.

Я надав Україні протитанкові комплекси та гроші, а Обама — подушки й простирадла… Ніхто, ніхто не був жорсткішим до Росії!, - заявив Трамп.

Хоча саме Трамп висловив бажання повернути Росію до “Великої вісімки”.

Дональд Трамп

Дональд Трамп. Фото: УНІАН

Щоправда, саме за Трампа США надали Україні летальне озброєння - протитанкові комплекси Javelin - та продали катери Mark VI для українського флоту.

Під час його президентства з’явилась посада спецпредставника США з питань України, яку два роки обіймав Курт Волкер.

Крім того, санкції США проти Росії не тільки не послабили, а навіть посилили. Також США збільшили військову допомогу Україні із 250 до 300 мільйонів доларів.

Водночас варто зауважити, ці успіхи українсько-американських відносин - заслуга не так Трампа, як Державного департаменту, Пентагону і Конгресу США.

Крім того, Трамп від обрання президентом неодноразово натякав, що демократи намагались завадити його перемозі, використовуючи для цього Україну.

Не можна також забувати ситуацію, коли у Конгресі ініціювали імпічмент Трампу. Причиною для початку процедури стала заява анонімного інформатора, який стверджував, що президент Трамп у 2019 році чинив тиск на Володимира Зеленського у власних особистих і політичних інтересах.

25 липня 2019 року Трамп зателефонував Зеленському і попросив про “послугу”, пов’язану з розслідуванням начебто втручання Києва у вибори президента США 2016 року, а також розслідуванням причетності до корупційних схем сина Джо Байдена Гантера (він працював членом наглядової ради української нафтогазовидобувної компанії Burisma ексміністра екології і природних ресурсів України Миколи Злочевського), в обмін на фінансову і військову допомогу.

Внаслідок скандалу протягом 2019 року в американському посольстві в Україні змінилися троє очільників, спецпредставник США з питань України Курт Волкер пішов із посади, а заміни йому не знайшли. Та й сама згадка про нашу країну в американському політикумі стала токсичною.

А ще викрився неофіційний канал політики США щодо України, яким займався особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані. Він мав два завдання: по-перше, знайти докази втручання попередньої влади України у вибори президента США; по-друге, розшукати підтвердження політичної корупції Байдена.

На думку Трампа колишній віцепрезидент домігся відставки генерального прокурора України Віктора Шокіна, бо той розслідував корупційну діяльність Burisma. А от Байден стверджує, що відставки Шокіна домагався, бо той гальмував антикорупційні розслідування. З цим погодились і в ЄС.

Також Трамп назвав Україну “найкорумпованішою країною у світі”.

Своєю чергою, колишній віцепрезидент Джозеф Байден в адміністрації Барака Обами відповідав саме за український напрямок. Особливо Байден зблизився з Україною став під час Революції Гідності.

Тоді він телефонував колишньому президенту України Віктору Януковичу і просив припинити насильство над протестувальниками. Потім неодноразово приїздив до Києва, спілкувався з новопризначеними українськими посадовцями, намагався примирити команди Порошенка та Яценюка.

Джо Байден

Джо Байден. Фото: УНІАН

Крім того, після початку Російської агресії щодо України Байден закликав Обаму надати Україні летальну зброю. Як написав Байден у своїх мемуарах, президент США тоді заперечив і спрямував Байдена до Києва, але попросив не давати “надмірних обіцянок українському урядові”.

Цілий світ спостерігає за вами, тому що вірить, що успіх у вашій боротьбі проти безжалісної агресії Росії матиме наслідок для нього. Так само всі стежать, як ви боретеся з раковою пухлиною корупції. І в обох цих битвах ви маєте підтримку США. Це повинно бути сигналом для агресорів у всьому світі: своїми танками та зброєю вони не спроможні загасити, знищити прагнення народу, — сказав Байден виступаючи з промовою у Верховній Раді у грудні 2015 року.

У своїй передвиборчій риториці Байден доволі часто згадував Україну. Зокрема, він навіть казав, що зробив би її пріоритетом зовнішньої політики США. Так, 14 жовтня штаб Байдена оприлюднив документ “Бачення Джо Байденом відносин США з Україною”, у якому кандидат у президенти США обіцяє добиватися припинення війни на Донбасі та допомагати Україні у боротьбі з корупцією.

Що думає Зеленський про кандидатів у президенти США

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: УНІАН

Перед минулими виборами президента США 2016 року українські політики та громадяни робили ставку на перемогу кандидатки від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Тоді перемогу здобув республіканець Дональд Трамп.

Стосовно цьогорічного голосування український президент Володимир Зеленський в інтерв’ю BBC наголосив, що на президентських виборах у США українці підтримують насамперед інтереси України.

Тоді він зазначав, що обидва кандидати не раз висловлювали підтримку Україні.

У нас двопартійна підтримка в Конгресі. Тому я не граюся в дрібні ігри, які можуть вплинути як на вибори у Сполучених Штатах, так і в принципі на те, що відбувається в моїй країні, - заявив Зеленський.

Детальніше про інтерв’ю Зеленського британському журналісту читайте у матеріалі “Парламент.UA”: Журналіст ВВС взяв нищівне інтерв’ю у Зеленського: українці досі плачуть, а Порошенко - президент.

1