Глава Генштабу вислужується перед президентом, щоб залишитись на посаді

Олександра Завальна

Ветеранка, засновниця курсів домедичної допомоги К-9 "CanRes Ukraine"

Глава Генштабу вислужується перед президентом, щоб залишитись на посаді
Президент Володимир Зеленський та глава Генштабу Руслан Хомчак. Фото: УНІАН
18 Січня 2021, 19:25
читать на русском
З усіх подій зрозуміло, що тут йде захист інтересів країни, але не України та її громадян

Все що зараз ми бачимо, це жахливий приклад хапання за власне крісло та ганебна зрада військових й країни.

Напевно не можна саме до Начальника генерального штабу Збройних сил України Руслана Хомчака застосувати вислів про "офіцерську честь", бо тут явно видніється стиль країни агресора, та й ще треба згадати його Московське вище військове командне училище.

Чому військових обурила заява голови Генштабу

Чому ми так всі обурені та бачимо, що це оббріхування честі військових котрі заплатили найвищу ціну за служіння батьківщині?

Згідно з Конституцією України (стаття 17) "Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.
Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності покладаються на Збройні Сили України.

Забезпечення державної безпеки та захист державного кордону України покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом", а також згідно з бойовим статутом "Величина зони (району) відповідальності залежить від обстановки, що складається на місці, та адміністративного поділу територій і може становити для батальйону 30-40 км по фронту і 15-20 км в глибину; для роти – по фронту 10-15 км, в глибину 5-8 км. У залежності від обсягу і специфіки завдань, розміри зони (району) відповідальності можуть бути іншими.

Як ведеться розвідка на фронті

Розвідка ведеться постійно та цілодобово за противником, на глибину визначену бойовим статутом. Способи розвідки виконуються в межах визначених способів військової розвідки: спостереження, підслуховування, пошук, наліт, засідка, опитування місцевих мешканців, допит військовополонених, розвідка боєм. Згідно з цим будь-який підрозділ має вести розвідувальні дії згідно з місцем дислокації та в межах установлених бойовим статутом.

Якщо це "самодіяльність", то має бути розслідування

Також з офіційних слів командира батальйону 53 окремої бригади морської піхоти Миколи Паласа "наказ на розвідувальні дії був". Тобто якщо зі сторони військових були порушені накази та було місце "самодіяльності", мало б було розпочате по службове розслідування, якого не було і немає, а з цього ми можемо чесно сказати Хомчак – бреше.

Читайте також

Хомчак тримається за посаду

Проте у двадцятих числах грудня 2020 року були початі слідчі дії ДБР проти президента Володимира Зеленського, до яких зобов’язав печерський суд на скаргу батька загиблого морпіха Ярослава Журавля. Ми розуміємо що відбувається, Хомчак прикриває його бездіяльність та вислужується перед президентом, щоб захистити своє місце на посаді.

Вважаю, що після подібних заяв Хомчак немає права називатись військовим та мати звання, коли відкрито відрікся від своїх військових та дав коментар про примирення з агресором.

На сьомий рік війни, мені здавалось що усі знають, що домовленості з РФ - не вартують нічого. З усіх подій зрозуміло, що тут йде захист інтересів країни, але не України та її громадян.


КОНТЕКСТ: Начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак, коментуючи загибель на Донбасі морського піхотинця Ярослава Журавля у липні 2020 року, заявив, що наказу на розвідку у "сірій зоні" не було.

Таким чином, Хомчак переклав відповідальність за смерть військових на них самих, назвавши їхні дії "самодіяльністю".

Детальніше про ситуацію та про реакцію військових читайте у матеріалі Парламент.UA: Ганебна зрада військових і країни: голова Генштабу звинуватив бійця у його ж смерті

1