Голова МОН Шкарлет - пристосуванець, який немає проукраїнської позиції

Наталія Піпа

Політик

Голова МОН Шкарлет - пристосуванець, який немає проукраїнської позиції
Ексміністр-регіонал Табачник вручає Шкарлету знак заслуженого діяча науки і техніки (2012 рік)
29 Січня 2021, 16:10
читать на русском
Якби рішення ОАСКу щодо підручників було при іншому міністрі, апеляцію б точно подали

Ми спонукаємо, а точніше вимагаємо, щоб Міністерство освіти та науки подало апеляцію щодо цього, як на мене, злочинного рішення для України, її учнів та відповідно освіти. Наразі міністерство публічно мовчить.

Чому саме МОН має подати апеляцію

Тільки сторона процесу може подати на апеляцію. Відповідно, оскільки це було Міністерство освіти та науки, ми можемо від нього тільки вимагати. Я певна, що якби це трапилось при інших міністрах, то точно б подавали апеляцію.

Наразі ми збираємо підписи депутатів під зверненням, щоб вони нам не просто пообіцяли, що подадуть апеляцію, а які конкретні дії вони роблять. Відповідно ми будемо продовжувати це стимулювати, оскільки очевидно, що точно не Портнов має вирішувати, що буде в українських підручниках про Майдан.

Ми швидко запустили процес, щоб подати звернення, тож наразі є підписи фракції “Голос”, але ми готуватимемо наступне, як контрольне, і запускатимемо серед більшості фракцій. Також ми плануємо зібрати підписи батьків та освітян.

Що робити з ОАСКом

Паралельно "Голос" подав звернення про ліквідацію Окружного адмінсуду. Ми бачимо, що більшість рішень, які погано обертаються для України та її громадян, ухвалює саме цей суд. Відповідно тут є питання до доброчесності суддів і відповідні органи мають це контролювати. Цей суд не є таким важливим та необхідним у системі судочинства України.

Також наразі ми хочемо створити робочу групу, щоб вирішити, що робити далі. Цей прецедент дуже поганий і там чималий перелік підручників.

Як уникнути таких ситуацій у майбутньому

Один з виходів на майбутнє, ми подавали законопроєкт саме про зміст підручників та їхнє наповнення. Ми будемо повертати його в зал на голосування і тоді будуть інакші підходи до формування програми і буде ще один шлях, як можна наповнювати підручники не так, як хоче Портнов, а так, як це мало б бути у незалежній державі Україна.

Чому МОН не відреагувало на скандал

Ми бачимо, що Сергій Шкарлет завжди займає позицію "ні вашим ні нашим". Він не має чіткої проукраїнської позиції. Великою мірою, він пристосуванець. Він був за часів Януковича та і зараз йому нормально. Коли ми його питали на комітеті, чому він підтримував "Партію регіонів", він сказав, що такі тоді були часи. Тобто ця людина пристосуванець, яка не має позиції та буде тягнути до останнього. Саме тиск опозиції та громадськості може змусити його подати апеляцію.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Портнов проти Майдану в підручниках: що вирішив ОАСК та чому мовчить Міносвіти


КОНТЕКСТ: Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про перегляд Міністерством освіти та науки підручників з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Позов подавав заступник керівника адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

1