Лукашенко "зачинив" кордон: навіщо очільник Білорусі лякає громадян

Андрій Каракуц

експерт-міжнародник

Лукашенко "зачинив" кордон: навіщо очільник Білорусі лякає громадян
Олександр Лукашенко (фото з відкритих джеред)
5 Серпня 2021, 18:49
читать на русском
Експерт пояснив, чому білорусам не вдалось вигнати Лукашенка та хто може допомогти прибрати його з посади

Напередодні річниці від початку білоруських протестів президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив силовикам посилити охорону державного кордону республіки. Попри те, що минулого року білоруси масово виходили на вулиці проти фальсифікації виборів та вимагали відставки президента, він досі залишається очільником країни, якого не визнають в більшості цивілізованих держав.

Парламент.UA запитав у експерта з міжнародних питань Андрія Каракуца, навіщо Лукашенко "зачиняє" кордон, чому білоруські протести зазнали поразки та хто може змусити Лукашенка залишити владне крісло.

Лукашенко наводить страх на власних громадян

Напередодні річниці від початку масових протестів у Білорусі у Лукашенка з'явилась ідея нагнітання страху серед білоруського населення. Тому і з'явилась заява щодо закриття кордонів з країнами Балтії та Україною.

Це також повинно мобілізувати каральні органи всередині Білорусі. Тобто ця акція спрямована не лише назовні проти України чи Литви, а й проти своїх громадян, щоб продемонструвати, що влада буде боротись з протестами, які можуть виникнути до річниці.

Чому білорусам не вдалось вигнати президента

У першу чергу білорусам не вдалось через фінансовий ресурс та масштабність протестів: вони не повинні обмежуватись столицею або великими містами.

По друге, це готовність режиму застосовувати будь-які міри, щоб зберегти владу. Та й самі протести були ненасильницького характеру, там не було силового компонента, який був би готовий йти на захоплення влади. Білоруси намагались скинути Лукашенка демократичними процедурами. А оскільки Лукашенко був готовий йти до кінця, то за допомогою силових структур йому вдалось приборкати ці протести. Водночас протестний потенціал в Білорусі досі зберігається. Протиріччя, які були, нікуди не зникли. Лукашенко не є легітимно обраним президентом.

Що відмінне від минулого року, то це те, що арештовані ключові постаті, які раніше очолювали ці протести. Крім того, білоруська влада скористалась китайським досвідом подолання протестів: коли усіх протестуючих на вулиці знімали на камери, а потім індивідуально до кожного приходили додому. Тобто дуже ефективно попрацювали з людьми, які складали ядро протестів. Та й Росія зажди готова надати допомогу – докинути своїх силовиків.

Будь-які протести білоруська влада буде дуже швидко і жорстко припиняти. Крім того, не слід забувати, що починається період військових навчань, тому важливо, щоб всередині Білорусі не було жодних протестів.

Коли та за яких умов Лукашенко піде

Росіяни зацікавлені у тому, щоб прибрати Лукашенка та замінити його на більш компромісну фігуру. Але сам Лукашенко вирішив, що залишиться при владі на той термін, на який, за його переконаннями, він був обраний білорусами на попередніх виборах. І навіть та конституційна реформа, яку він обіцяє провести, нічого конкретного для країни не змінить.

Тобто зміщення Лукашенка може відбутись за допомогою зовнішніх сил, у цьому випадку - це може бути Російська Федерація.