Новий локдаун: чи введуть та до чого готуватися гаманцям українців

Богдан Сторощук

кандидат економічних наук, доцент, незалежний фінансовий експерт

Новий локдаун: чи введуть та до чого готуватися гаманцям українців
Робота під час локдауну (Фото: pexels)
9 Вересня 2021, 12:56
читать на русском
Осінній локдаун не спровокує нової економічної кризи, але можливі затримки з виплати заробітної плати бюджетникам, зокрема вчителям, лікарям та місцевим чиновникам

Новий локдаун потягне за собою недовиконання державного та місцевих бюджетів, а уряд влітку не зробив нічого, аби цьому запобігти. Про це Богдан Сторощук розповів ексклюзивно для Парламент.ua.

Чи справді економіка України після попереднього локдауну зростає і відновлюється швидше, ніж у Європі

Справді, економіка України, якщо виходити з офіційних даних демонструє зростання і навіть швидшими темпами, ніж в Європі. Це можна пояснити тим, що коронакриза не належить до так званих структурних криз, вихід з яких потребує структурної перебудови економіки, переведення капіталів і робочої сили з однієї галузі в іншу. Тому тут більшою мірою можна погодитися із заявами урядовців, якщо вірити офіційній статистиці.

Як вплинув локдаун на зайнятість і трудову міграцію з України, чи зростатиме міграція надалі восени та взимку

Як на мене, вплив локдауну на зайнятість виявився позитивним. По-перше, люди навчилися доволі ефективно працювати онлайн у більшості галузей, які це фізично дозволяють зробити. По-друге, стало набагато більше фрілансерів, люди ефективніше організовують свій робочий час. В деяких галузях (наприклад ресторанний бізнес, торгівля) найманим працівникам власники змушені були підвищити зарплату, щоби повернути персонал на робочі місця.

На жаль, попри це, міграція з України істотно не зменшилася, найперше тому, що в галузях, в яких переважно працюють українці за кордоном, не може бути фрілансу – це будівництво, сільське господарство, хатні роботи, догляд за старенькими тощо. Для некваліфікованих працівників, робітничих спеціальностей, медиків умови праці за кордоном, залишаються кращими, ніж на батьківщині.

Чи оголосять локдаун восени та скільки втратять бюджети. Чи буде зарплата для вчителів і лікарів?

Тут треба починати з того, коли і як ухвалять рішення про локдаун, але ухвалюватимуть його набагато обережніше і тягнутимуть скільки це буде можливо, виходячи з можливостей насамперед медицини. Але якщо іншого виходу не буде, а ймовірно так і станеться, то локдаун все ж оголосять.

Щодо того, що бюджет не страждатиме, то попри заяви Мінфіну, очевидно, що це не так. Втрати будуть, але вони будуть меншими, ніж від попереднього локдауну, оскільки влада і бізнес вже досить добре пристосувалися до роботи в умовах обмежень. Найбільше недорахуються саме місцеві бюджети, оскільки саме податки, які сплачуються до місцевих бюджетів, при локдауні мінімізуються. Тому ймовірність затримок зарплат бюджетникам існує.

Чи вжив уряд достатніх превентивних заходів навесні-влітку, аби пом'якшити наслідки майбутнього локдауну

Я не побачив від нашого уряду бодай якоїсь системи заходів, які б допомогли уникнути локдауну. Почнемо з простої роз`яснювальної роботи щодо носіння масок і необхідності вакцинації, яку провалили. Якихось економічних заходів я і не згадаю. Крім того, влада настільки скомпрометувала себе безглуздими заборонами під час минулого локдауну (заборона гуляти в парку, продавати шкарпетки і батарейки тощо), що навіть якби вона тепер намагалася вжити якихось справді ефективних заходів, то українці би все одно їх проігнорували через недовіру до влади.

Читайте також

1