Оператори АЗС не зможуть виграти суди проти Приватбанку, але затягуватимуть рішення

Олександр Донченко

Юрист

Оператори АЗС не зможуть виграти суди проти Приватбанку, але затягуватимуть рішення
Фото: Flickr
26 Січня 2021, 11:29
читать на русском
Наразі в кількох господарських судах перебувають позови Приватбанку про виселення з будівель АЗС, слухання яких активно затягуються юристами операторів

У справі за заявою операторів АЗС до ПриватБанку про заборону банку вчиняти дії щодо повернення або витребування 247 автозаправних станцій Верховний Суд констатував порушення заявниками (відповідно, судами першої та апеляційної інстанцій) норм виключної підсудності.

Заявники зібрали в одній заяві всі об’єкти, не визначивши найдорожчу частину майна, та отримали від суду своєрідну "охоронну грамоту", строком дії в 10 місяців. При цьому, заявники повинні були пред’явити основний позов до ПриватБанку до 20 березня 2020 року, але так і не подали.

Наразі в кількох господарських судах перебувають позови ПриватБанку про виселення з будівель АЗС, слухання яких активно затягуються юристами операторів.

Спори про виселення оператори виграти не зможуть, але чинне процесуальне законодавство, особливо за карантинних умов, дозволяє їм затягувати вирішення спору, оскаржуючи як основні договори лізингу, пункт за пунктом, так і окремі дії Приватбанку, на кшталт отримання виконавчих написів.


КОНТЕКСТ: Верховний суд скасував заборону Приватбанку забирати лізингові 247 АЗС, пов’язаних з колишніми власниками.

Заборгованість компаній-лізингоотримувачів перед Приватбанком перевищує 2 млрд грн, а націоналізований банк вживає заходи щодо розірвання відповідних договорів фінансового лізингу та повернення об`єктів лізингу, які знаходяться в оренді в компаній-заявників.

1