Після рішення Верховного Суду орендарі АЗС можуть забути про спільний позов до ПриватБанку

Вікторія Малиновська

Юристка

Після рішення Верховного Суду орендарі АЗС можуть забути про спільний позов до ПриватБанку
Фото: Flickr
26 Січня 2021, 14:57
читать на русском
Тепер кожний орендар буде звертатись окремо до суду тієї області, де розташовано лізингове майно

Ухвалою Господарського суду м. Києва ПриватБанку було заборони повертати своє майно, передане у лізинг. Цю ухвалу також залишив у силі Північний апеляційний господарський суд. Проте, своєю постановою від 14 січня 2021 року Верховний Суд ці рішення скасував.

Як рішення Верховного Суду вплинуло на ситуацію із лізинговими АЗС

Через декілька днів після винесення рішення Верховного Суду, орендарі відкликали свій позов до ПриватБанку про визнання недійсними положень договорів лізингу, в рамках якого і була накладена заборона.

Випадковість це чи прямий вплив не відомо, але якщо орендарі знову забажають подати позов, вони будуть змушені врахувати висновки Верховного суду щодо порушення підсудності та об’єднання позовних вимог.

Що означає рішення Верховного суду

Мова йде про те, що спори щодо нерухомого майна розглядаються за його місцеперебуванням. Тож, тепер кожний орендар буде звертатись окремо до суду тієї області, де розташовано майно, а про розгляд одного на всіх позову (від 38 позивачів) у Києві можна забути.

Звісно, в рамках цих позовів будуть спроби знову накласти заборону банку повертати АЗС, проте, чи будуть вони успішними виникає питання. Верховний Суд також висловив сумнів щодо доцільності такої заборони враховуючи, що за загальним правилом зміни власника не впливає на положення орендаря.

Що це рішення дає ПриватБанку

ПриватБанк тепер може продовжувати процес розірвання договорів фінансового лізингу та повернення майна від боржників – лізингоодержувачів у примусовому порядку, звісно якщо знову не буде накладено заборону.


КОНТЕКСТ: Верховний суд скасував заборону ПриватБанку забирати лізингові 247 АЗС, пов’язаних з колишніми власниками.

Заборгованість компаній-лізингоотримувачів перед ПриватБанком перевищує 2 млрд грн, а націоналізований банк вживає заходи щодо розірвання відповідних договорів фінансового лізингу та повернення об`єктів лізингу, які знаходяться в оренді в компаній-заявників.

1