Портнов проти МОН: суддя ймовірно порушив закон, що є підставою для скасування рішення

Орест Бумба

Юрист

Портнов проти МОН: суддя ймовірно порушив закон, що є підставою для скасування рішення
Суд (фото: Pexels)
28 Січня 2021, 18:08
читать на русском
Аргументи суду зводяться до порушення МОН порядку відповіді на звернення, в ході якого відомство не перевірило інформацію.

Окружним адміністративним судом м. Києва ухвалено рішення за адміністративним позовом Андрія Портнова до Міністерства освіти та науки України про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинити дії.

Що вирішив суд

Так, рішенням судді задоволено позовні вимоги та визнано протиправною бездіяльність Міносвіти, що полягає у не здійсненні перевірки підручників для 5 та 11 класів з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках, на підставі звернення Портнова, яке зареєстровано у директораті шкільної освіти МОН.

Чи виконає МОН це рішення

Наразі передчасно стверджувати про виконання цього рішення, оскільки тільки остаточне рішення суду, яке набрало законної сили є обов'язковим до виконання. Рішення набирає законної сили після його оскарження та розгляду справи апеляційною інстанцією, або закінчення строку на таке оскарження. Однак, у разі набрання рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва законної сили, МОН буде зобов'язано забезпечити перегляд підручників, як це визначено у рішенні.

Чому суд виніс таке рішення

Оцінивши зміст звернення Позивача та лист Міністерства освіти та науки у відповідь на нього, суд дійшов висновку про те, що відсутні підстави вважати, що таке звернення було об`єктивно та всебічно розглянуто, як цього вимагає ч. 1 статті 19 Закону України "Про звернення громадян", що свідчить про допущення МОН України протиправної бездіяльності при розгляді звернення Портнова. Аргументи суду зводяться до порушення Відповідачем порядку відповіді на звернення, в ході якого Міністерство освіти і науки не перевірило інформацію.

На мою думку, суддею при розгляді справи та прийнятті рішення допущено порушення закону, що є підставою як для скасування рішення суду, так і для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Що робитиме МОН

Очевидним кроком з боку Міністерства освіти і науки України є оскарження рішення суду та відстоювання своєї позиції в апеляційному суді та, можливо, звернення до Вищої Ради Правосуддя із дисциплінарною скаргою щодо проступку судді.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Портнов проти Майдану в підручниках: що вирішив ОАСК та чому мовчить Міносвіти


КОНТЕКСТ: Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про перегляд Міністерством освіти та науки підручників з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Позов подавав заступник керівника адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

1