Рішення МОН не може змінюватись за зверненням однієї особи, особливо із таким політичним забарвленням

Анна Лиско

Юристка

Рішення МОН не може змінюватись за зверненням однієї особи, особливо із таким політичним забарвленням
Фото: pixabay
28 Січня 2021, 11:15
читать на русском
МОН мало б оскаржити рішення ОАСК до апеляційного суду

Важливим є правильне формулювання та розуміння ситуації. Окружний адміністративний суд Києва і справді зобов'язав розглянути повторно звернення Андрія Портнова та здійснити перегляд підручників для 5 та 11 класів з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках у частині правдивого викладу подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності.

Чи зобов'язане МОН міняти підручники

Проте, це зовсім не означає, що МОН зобов’язаний вносити зміни до підручників. Окрім того, прийняття рішення про надання грифу "рекомендовано Міністерством освіти та науки України" здійснюється спеціальною експертною комісією і її рішення не може змінюватись залежно від звернення однієї особи, тим більше із таким яскравим політичним забарвленням.

Що означає рішення ОАСК

ОАСК обґрунтував своє рішення тим, що МОН не повною мірою дослідив обставини, викладені у зверненні та не вжив усіх можливих заходів для розгляду звернення.

Хоча, як на мене, суд досить широко підійшов до розгляду цього позову, дослідивши в тому числі інформацію, яка міститься в одному із підручників та виходить за межі позовних вимог. Адже навіть позивач в позовних вимогах просив, щоб МОН, а не суд здійснив перевірку підручників та встановив правдивість викладених у них фактів.

Які можуть бути подальші дії з боку сторін спору

Зі сторони МОН - оскаржувати це рішення до апеляційного суду. У випадку, якщо апеляційний суд залишить рішення без змін, отримати висновок експертної комісії щодо відповідності викладеної в підручниках інформації принципам академічної доброчесності та надати повторну обґрунтовану відповідь заявнику.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Портнов проти Майдану в підручниках: що вирішив ОАСК та чому мовчить Міносвіти


КОНТЕКСТ: Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про перегляд Міністерством освіти та науки підручників з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Позов подавав заступник керівника адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.