Рішення Верховного Суду дозволяє ПриватБанку продовжити повертати лізингові АЗС

Роман Чумак

Юрист

Рішення Верховного Суду дозволяє ПриватБанку продовжити повертати лізингові АЗС
Фото: Flickr
26 Січня 2021, 13:27
читать на русском
Верховний Суд все ж таки скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції

14 січня Верховний Суд задовольнив скаргу ПриватБанку та скасував ухвалу Госпсуду Києва й постанову Північного апеляційного госпсуду. Цими рішеннями за клопотанням 38 компаній, пов’язаних з "приватівцями", ПриватБанку заборонили вживати будь-які дії щодо повернення 247 АЗС, які банк передавав у лізинг.

Як це рішення впливає на перебіг справи загалом

Одразу слід вказати, що дане рішення фактично дозволяє ПриватБанку продовжувати поверненням майна з лізингу. Проте, навряд чи орендарі зупиняться на цьому.

Варто відзначити, що ця рішення Верховного Суду стосувалась вирішення заяви про забезпечення позовних вимог до пред’явлення позову. Згідно з чинним законодавством у такому випадку заявник повинен пред’явити позов протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову. Отже, оператори АЗС мали б подати відповідні позовні заяви.

Враховуючи те, що Верховний Суд все ж скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, позивачі можуть скористатись правом на подачу заяви про забезпечення позову вже в межах відповідної позовної заяви.

Які можуть бути подальші дії від представників групи "Приват"

Як було вже зазначено, рішення Верховного Суду надає ПриватБанку можливість поновити дії щодо повернення майна.

На підставі ст. 7 та 10 Закону України "Про фінансовий лізинг" ПриватБанк може скористатись своїм правом на одностороннє розірвання договорів фінансового лізингу з тими лізингоодержувачами, які не сплатили лізингові платежі частково або у повному обсязі, та вимагати повернення предметів лізингу.

Крім того, ПриватБанк також має можливість отримати виконавчі написи по інших договорах фінансового лізингу для здійснення подальшого примусового повернення 247 АЗС.


КОНТЕКСТ: Верховний суд скасував заборону ПриватБанку забирати лізингові 247 АЗС, пов’язаних з колишніми власниками.

Заборгованість компаній-лізингоотримувачів перед ПриватБанком перевищує 2 млрд грн, а націоналізований банк вживає заходи щодо розірвання відповідних договорів фінансового лізингу та повернення об`єктів лізингу, які знаходяться в оренді в компаній-заявників.

1