Що буде з гривнею восени та чи підскочить долар

Олег Пендзин

економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу

Що буде з гривнею восени та чи підскочить долар
(Фото: УНІАН)
27 Серпня 2021, 17:00
читать на русском
Після зміцнення гривні в серпні, все повернеться на круги своя, - економічний експерт

Про те, чому гривня зростала у серпні та чи втримає свої позиції, як вплине транш від Міжнародного валютного фонду на виплати заборгованостей Україною восени та чи очікувати несподіванок на валютному ринку найближчим часом Парламент.UA розповів економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Ситуація на валютному ринку

На валютному ринку наразі панує спокій. Ті валютні коливання, які наразі є, вони суто на рівні статистичної похибки і не впливають на процеси, які відбуваються на валютному ринку. Насправді треба розуміти, що ситуація на валютному ринку і співвідношення національної грошової одиниці до долара жодним чином не залежить від успіхів чи провалів української економіки. На сьогодні ситуація на валютному ринку напряму залежить від активності міністерства фінансів при проведенні аукціонів по продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Що активніше вони були, що вищий давали відсоток дохідності, то більше приходило іноземців, вони продавали свою валюту та створювали досить велику пропозицію валюти на ринку, то сильніше гривня зміцнювалась.

Коли Міністерство фінансів робило маленькі пропозиції, тобто було неактивним, кількість валюти на ринку зменшувалась і гривня послаблювалась. Так працює цей механізм.

Українці використовують менше готівки

(Фото: УНІАН)

Чому росла гривня в серпні

Під час продажу ОВДП найбільшу активність виявив Національний банк, коли підняв ставку рефінансування. Оскільки підіймається ставка рефінансування, автоматично ринок видає вищу дохідність, за якою він готовий купувати облігації. А поки ситуація була незрозуміла з отим траншем МВФ, то Мінфін був змушений продавати за більш високою дохідністю і це призвело до того, що гривня зміцнилася на початку серпня, але зараз все повернеться на круги своя. Загалом все буде спокійно і передбачувано.

Що буде з курсом гривні восени

Той факт, що Україна отримала 2,7 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду знімає питання щодо погашення боргів у вересні й до кінця року, які Мінфін мав реалізувати, виходячи із власних запасів валюти. Тобто сьогодні питання щодо того як і чим будуть погашатися борги знялося.

Тепер Мінфін значно спокійніше працює на ОВДП, пропонує значно менше дохідність, як наслідок обсяг іноземців що приходять зменшився. Тож гривня зараз почне трошечки послаблюватися, але зовсім трошки, тому що валютних резервів достатньо. І я думаю що вона восени коливатиметься на рівні 27,5 грн за долар.

Читайте також

1