Суд скасував постанову Кабміну про правопис, яка не мала юридичної ваги

Остап Українець

Письменник

Суд скасував постанову Кабміну про правопис, яка не мала юридичної ваги
Фото: Flickr
2 Лютого 2021, 19:47
читать на русском
Такі стандарти як правопис затверджують Національна академія наук та Міністерство освіти та науки

Чому мовне питання зустрічає такий спротив

Тому що мовне – це політичне, особливо в наших, досі постколоніальних умовах. І під "українську не можна нав'язувати" зазвичай мається на увазі "мовна політика має бути такою, щоб я міг не говорити українською".

Я не певен, чи скарги на правопис узагалі доцільно називати "спротивом". Для спротиву треба розуміти, чому ти опираєшся, натомість побутові претензії часто стосуються речей, яких у самому правописі немає – скажімо, люди, котрі обурюються Атенами, просто ігнорують той факт, що це паралельна форма.

Чому ОАСК вирішив скасувати новий правопис

А суди – вони не про правопис. Вони про створення ілюзії. Адже правопис ніхто не скасовував, бо суд узагалі не може цього зробити. Суд скасував постанову Кабміну, котра однаково не мала юридичної ваги. Подібні стандарти затверджують Національна академія наук та Міністерство освіти та науки.

Чи потребує новий правопис доопрацювання

Доопрацювання – так. Але це тому що будь-який стандарт не є і не може бути абсолютним. Так, у новому правописі є дискусійні питання, які надаються до фахової дискусії. Неясно тільки, як саме це корелює зі змістом позову. Наскільки мені відомо – ніяк. У нас є редакція, затверджена НАН. Це офіційно прийнятий стандарт. На нього ніхто не подав до суду і ніхто його не скасовував.

Решта – пустослів'я.


КОНТЕКСТ: 28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису.

Провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО "Правова держава" та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки.