Новий український правопис мають скасувати за рішенням ОАСК

Позивачем виступила мати учениці сьомого класу з Херсону
Новий український правопис мають скасувати за рішенням ОАСК
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
28 Січня 2021, 17:25
читать на русском

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису.

Один із позивачів, старший партнер-адвокат в Адвокатському об'єднанні "Константа" Дмитро Ільченко зазначив, що ОАСК задовольнив їхній позов та скасував постанову Кабміну про так званий "новий правопис".

Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують "павзу", "Атени", проєкт та Марта замість Марфи, - зазначив він.

За його словами, підставою позову було те, що уряд не мав права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з'ясувалося, що "мовна комісія" мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Позивач додав, що в наш правопис вносилися зміни, фактичо, на колінах.

Читайте також

Інший позивач, очільник ГО "Правова держава" Ростислав Кравець в коментарі УНІАН повідомив, що сьогодні відбулися заключні дебати сторін та винесення рішення судом. Так, позов задовольнили повністю.

Ми просили визнати постанову незаконною та скасувати її – це все задоволено, - зазначив він.

Позивач уточнив, що суд має виготовити повний текст рішення протягом 10 днів, з якого будуть зрозумілі мотиви суддів та підстави ухвалення ними відповідного рішення. Кравець також нагадав, що у Кабміна є 30 днів для оскарження відповідного рішення до апеляційної інстанції. У разі, якщо апеляції не надійде, рішення набуде чинності.

Читайте також

Як повідомили в Prosud, Кравець також фігурує на плівках з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк. Колегія суддів, яка ухвалила рішення щодо правопису: Наталія Клименчук, Ігор Іщук та Юлія Шрамко.

Зазначимо, 22 травня 2019 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову № 437 "Питання українського правопису", якою схвалено нову редакцію правопису. Міністерство освіти й науки рекомендувало від 3 червня застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя та в офіційно-діловому стилі мовлення.

Постанову оскаржила матір учениці сьомого класу однієї із шкіл Херсону. У своєму позові вона просила суд визначити постанову уряду незаконною та скасувати її.
Згодом до ОАСК надійшов ще один позов про скасування цієї постанови від ГО "Правова держава". Суд об'єднав ці два провадження в одне.